Megkezdődött a debreceni aréna felújítása

  • 2021-02-12

A jövő évi férfi kézilabda Európa-bajnoksághoz kapcsolódva átfogó felújításon esik át a Főnix Csarnok. A 18 éves létesítmény biztonságosabb, energiatakarékosabb és modernebb lesz. A munka október végéig befejeződik – jelentette be Papp László polgármester 2021. február 11-én a helyszínen.

 

A magyar kormány és a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával, közel 2,5 milliárd forintból újul meg az ország második legnagyobb multifunkciós sportcsarnoka. A munkaterületet február 1-jén vette át a kivitelező, a felújítással várhatóan kilenc hónap alatt fog végezni. Papp László polgármester elmondta: a csarnok kívülről nem változik, és a befogadóképességét sem befolyásolja a felújítás, a belső tereket és a kiszolgáló hátteret korszerűsítik, hogy megfeleljen az Európai Kézilabda Szövetség előírásainak.

A közlekedő terek új burkolatot kapnak, a gépészet, a légtechnika teljesen átalakul, valamint energiatakarékos LED-világításra térünk át. Emellett audiovizuális eszközöket helyezünk el a csarnokban, illetve új beléptetőrendszert építünk ki, de megújul a biztonságtechnika, a kamerarendszer, és természetesen az öltözők és a szociális blokkok is megfelelnek majd a XXI. század kívánalmainak” – sorolta a polgármester.

 

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke bejelentette, hogy még a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt rendeznek egy világeseményt a Főnix Csarnokban. A város rövidpályás gyorskorcsolya világkupának ad majd otthont 2021 novemberében, amely egyike lesz a sportág négy olimpiai kvalifikációs viadalának. A felújítás lehetőséget ad arra, hogy a jeges sportokat is hatékonyabban tudja kiszolgálni a csarnok.
A világítórendszer cseréje azért fontos, mert a korábbi lámpák infrahatása jelentős volt, olvasztotta a jeget. Az új LED-lámpáknak nincs ilyen hatásuk. A légtechnikai rendszer átalakításával és további apró részletek tökéletesítésével szeretnénk megteremteni a lehetőségét, hogy a magyar versenyzők kiváló körülmények között olimpiai kvótákat szerezhessenek Debrecenben” – tette hozzá Kósa Lajos.

 

A felújítás a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság miatt vált halaszthatatlanná. Bíró Szabolcs, az EB szervezőbizottságának vezetője hangsúlyozta: Debrecenben kiemelkedő az infrastruktúra és a helyi szervezők tapasztalata, nem véletlen, hogy junior világbajnokságot, felnőtt Európa-bajnoki mérkőzéseket és női-, valamint férfi Magyar Kupa négyes döntőket is rendeztek már a Főnix Csarnokban.

„Amikor a szövetségnek arról kell döntenie, hogy hol rendezzünk még Budapesten kívül eseményeket, akkor természetes partnerünk Debrecen, és az első gondolatunk a Főnix Csarnok” – mondta a Eurohandball 2022 Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

Becsky András, a Főnix Csarnokot üzemeltető Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a létesítmény csaknem húsz éves. Kisebb beavatkozásokra ez idő alatt nyert TAO-forrást a DSC, de ilyen komplex felújítás még nem volt a 2002-ben épült Főnix Csarnokban.

„A munka végeztével a partnereket és a hozzánk látogató vendégeket sokkal magasabb komfortszinten fogjuk tudni kiszolgálni és egy még élhetőbb, sportolásra, szurkolásra még alkalmasabb rendezvénycsarnoka lesz a városnak” – tette hozzá az ügyvezető.

 

A 2022-es szlovák-magyar közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság mérkőzéseit hat városban játsszák majd. A Főnix Csarnok csoportmérkőzéseknek ad majd otthont. 2024-ben pedig újra női kontinenstorna társházigazdája lesz Debrecen.

 

Forrás: debrecen.hu