A brit építészet szívét is rabul ejtette az Aquaticum Debrecen Strandfürdő

  • 2021-01-26

A brit RIBA Journal szerzője „mega fun” helyként jellemezte a BORD építésziroda által tervezett, s a HUNÉP Zrt. által kivitelezett strandot.

A RIBA (Royal Institute of British Architects) Journal, az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban megjelenő építészeti magazinja terjedelmes cikkben mutatta be a 2020 nyarán átadott debreceni Aquaticumot, melyet a szerző, Isabelle Priest egy vad élményekkel teli, „mega fun” helynek titulált.

 

A nyomtatásban és online is elérhető írásban, Priest először a hazai fürdőkultúrát, a gyógyfürdőket mutatja be, majd kitér Debrecen történelmére, jelentőségére, közelmúltban megvalósult beruházásaira. A cikkben megszólal Bordás Péter, a BORD Építészeti Stúdió igazgatója, akivel Zoomon beszélgetett a szerző. Bordás Péter elmondta, mivel a park Natura2000 természetvédelmi területen fekszik, így nem lehetett eredeti, 1930-as méreténél tovább növelni, valamint részletezi a koncepciót is, hogy miért szerettek volna egy „dobozba zárt oázist” megteremteni itt, aminek köszönhetően megszülettek a vízeséseket imitáló, 12 méter magas kékszínű festett üvegfalak és az ezekkel szembe néző, hatalmas zöld növényfalak. A cikkben Bordás kitér arra, hogy a tervezésnél szintén fontos döntés volt, hogy egyetlen fát sem vágtak ki azért, hogy egy új elrendezést hozhassanak létre, így a legnagyobb medencéje eredeti helyén maradt.

 

A cikk szerzője ezután részletesen bemutatja a strandot annak számadataival együtt, helyenként párhuzamokat vonva külföldi épületekkel, építészekkel. Kitér például arra is, hogy a létesítmény energiaellátása nyáron 70%-ban, a téli időszakban pedig 50%-ban megújuló energiaforrásból származik, zárásképpen pedig néhány számadattal látja el az olvasókat, úgy mint a 4008 fős befogadóképesség és az 5624 m2-es teljes vízfelület.

 

A HUNÉP Zrt. kiemelkedően büszke a BORD Stúdióval közös projektre, s hogy a nemzetközi sajtó is felfigyelt a Strandfürdő lenyűgöző látványára. Ahogyan egy korábbi cikkünkben is említettük, célunk volt, hogy a város hosszútávú fejlesztési programját segítsük, s a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. Ennek egyik utolsó eleme volt a nagyerdei strand, amely felejthetetlen élményt és látványt nyújt a látogatóknak.

Forrás: octogon