Elérte legmagasabb pontját a Sensirion gyárának épülete

  • 2021-01-25

Bokrétaünnepséget tartottak a Határ úti ipari parkban, ahol debreceni cégek építik fel a svájci székhelyű cég kétszintes, ötezer négyzetméteres gyárát.

Jól halad a svájci Sensirion cég gyárának építése a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban. A kétszintes, ötezer négyzetméteres gyár, amely a Xanga Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. és a Szinorg Universal Vagyonkezelő Zrt. beruházásában épül a HUNÉP Zrt. által, elérte legmagasabb pontját. Az építkezés helyszínén bokrétaünnepséget tartottak, melyet a sajtó munkatársai online követhettek.

 

Debreceni cégek kivitelezésében készült el a csarnok

 

Az eseményen Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy a Sensirion, mely digitális mikroszenzorok és -rendszerek előállításával foglalkozik, jelzi számukra, hogy a debreceni gazdaság fejlődését a pandémia sem állíthatta meg. „A Sensirion tovább erősíti a debreceni gazdaság válságtűrő képességét, hiszen szenzoraikat az egészségipartól az autóiparig nagyon sok területen használják. ” – nyilatkozta Barcsa Úr. Felidézte, hogy a város vezetése több mint 20 húsz éve úgy döntött, a debreceni gazdaság alapjait a magas hozzáadott értékű iparágakra kell helyezni. „Jó döntés volt, hiszen a Debreceni Egyetem tudásbázisra építve munkát adunk az itt végzett hallgatóknak, a különböző iparági szereplők folyamatos munkaerő utánpótláshoz tudnak jutni. Ennek köszönhetően fejlesztheti tovább az egyetem az infrastruktúráját, és támogatja a kormányzat a Debreceni Szakképzési Centrum folyamatos fejlesztését is.”

 

A pandémia tehát nem állítja meg sem a debreceni gazdaság fejlődését, sem az önkormányzat szándékát a további fejlesztések irányába. 2020-ban 566 munkahelyet teremtettek a Debrecenben összesen 72 milliárd forint értékben befektető cégek. Összehasonlításul ez a szám 130 fő és 8 milliárd volt 2012-ben – jelentős tehát a fejlődés.

„Végül azt se felejtsük el, debreceni cégek kivitelezésében készült el a csarnok, s ez tovább erősíti a debreceni gazdaságot az építőipar területén” – zárta gondolatait Debrecen alpolgármestere.

 

Nagy az érdeklődés Debrecen és a régió iránt

 

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: több mint egy éve kezdték meg a tárgyalásokat a Sensirionnal, ami a tavaszi járványhelyzet miatt is emlékezetes maradt. A vezérigazgató megköszönte a cégnek, hogy Magyarországot,  Debrecent és a Xanga Tudományos Technológiai Parkját választotta.

Patrick Good, a Sensirion Holding AG igazgatója magyarul köszöntötte az esemény résztvevőit. Elmondta: 203 nappal az alapkőletétel után újra itt van, s a bokrétaavatót tartják, amelynek Svájcban és Magyarországon is nagy hagyománya van. Ennek két célja is van: elsősorban azt ünneplik, hogy az épület héjszerkezete felépült, elérte legmagasabb pontját, és alkalom arra is, hogy köszönetet mondjanak. Ez utóbbit jelen esetben a Papp László polgármester vezetésével működő önkormányzatnak, amely hatékony együttműködéssel járult hozzá a beruházás sikeréhez, az EDC-nek a támogatásért is, valamint a Xangának, a BORD Építészet Stúdiónak, a helyi tanácsadó csapatnak és a HUNÉP-nek többek között.

 

Jó példa az új érték teremtésére

 

A Szinorg Universal Zrt. a projekt egyik társberuházója. A cég egyik fő tevékenysége a vagyonkezelés, mottójuk az új értékek teremtése.

Nem lehetne jobb példát hozni az új érték teremtésére, mint ez a gyárépület. A Szinorg együttműködése a Xanga Ventures Zrt.-vel nem újkeletű – hívta fel a figyelmet Szűcs Gyula, a cég elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a Debrecen 2030 program egy jól átgondolt terv a városfejlesztésre és a gazdaság élénkítésre, s különösen jó lehetőségeket biztosít a Szinorg és a Xanga számára is. – Szívesen fektetünk be olyan ipari és logisztikai projektekbe, amelyek infrastrukturális hátteret biztosítanak a cégeknek, amelyek a régióban vagy Debrecenben telepednek le – fogalmazott az elnök-vezérigazgató. A Szinorg más területeken is képviselteti magát Debrecenben: végeznek fejlesztéseket a szállodaiparban, lakó- és irodaépületeken is.

 

 

Év végére 50 munkatárssal számolnak

 

Ábrahám László köszönetet mondott minden résztvevőnek a gyors munkáért. Az itt lévő gyár nagymértékben fogja segíteni az anyagyárat a Sensirion Hungary Kft. igazgatója szerint. Hozzátette: februárban két újabb munkatársat felvettek, de év végére legalább 50 munkatárssal számol. Kiemelte: nagyon örül, hogy a Sensirion Debrecent választotta, ugyanis az iskolákból, egyetemről kilépő végzősök remek állásokat találhatnak a cégnél.

 

A beszédek végén a résztvevők egyszerre nyomták meg a gombot, amely felemelte a bokrétát az épület legmagasabb pontjára.

 

Forrás: dehir.hu