Szívügyünk a természet: idén is együtt a Nagyerdőért

  • 2020-12-01

Napjaink egyik központi témája a környezetvédelem, amely minden iparágat érint valamilyen formában. Ennek megfelelően az építőipar sem mehet el a probléma mellett szó és tett nélkül.

A HUNÉP-nél kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy markáns lépést tegyünk az élhető jövő érdekében. Tevékenységünk során kiemelten odafigyelünk a természeti elemek védelmére: projektjeink alkalmával védjük a termőföldeket, a talaj- és élővizeket, illetve jelen pillanatban sem dolgozunk olyan technikával, amely számottevő légszennyezést okozna. Ehhez kapcsolódóan pedig nyitott szemmel járunk minden olyan megoldással kapcsolatban, amelynek segítségével hozzájárulhatunk Földünk megóvásához.

Cégünk évek óta kapcsolatban áll a Debreceni Nagyerdőért Egyesülettel, hiszen közös érdekünk a város egyik féltve őrzött kincsének, a Nagyerdőnek megóvása. Az egyesület tagjai rendre figyelemmel kísérik a terület természeti faunáját és rendszeresen látogatják a Nagyerdő területét, kiadványaikkal és színes programjaikkal pedig igyekeznek minél szélesebb körben ismertetni az emberekkel az erdő életét, s ezáltal védelmének fontosságát.

 

Több évtizedes, debreceni székhelyű működésünk alatt szívünkbe zártuk a várost, így amikor lehetőség adódott adománnyal hozzájárulni a Nagyerdő épségéhez, első körben támogattuk az egyesületet, amely többek között ennek segítségével tudta megvalósítani eddigi céljait:

• A Stadion és a Nagyerdei Kultúrpark közötti sétány pihenőpadjainak felújítása, a nagyerdei játszótér- az Ötholdas Pagony – játékainak karbantartása.

• Rendszeres szemétszedő akciók szervezése (TeSzedd) az erdő megtisztításának érdekében.

• Madáretetők és odúk kihelyezése és élelemutánpótlása az erdei madarak védelmében.

• Folyamatos önkéntes munka a Debreceni Állatkert és Vidámparkban.

• 2016. júniusában hagyományteremtő céllal „Én és a Nagyerdő” címmel vers-és prózaíró pályázatot írtak ki a város összes általános- és középiskolájában. A nagy siker örömére 2017-ben az „Én és az erdő” című, immáron országos hatókörű pályázatot hirdettek, 2018-ban pedig a „Karjában ringat az Erdő”, illetve 2019-ben „Az Erdő dala” országos vers- próza- és meseíró pályázatot – hagyományteremtő céllal.

• 2018. júniusában indították el a „Fuss, kocogj, sétálj a Nagyerdő madaraiért” elnevezésű jótékonysági erdei versenyt, melyet hagyományteremtő szándékkal évente két alkalommal kívánnak megrendezni.

 

Az együttműködés 2020-ban is megvalósult, így támogatásunk segítségével hozzájárulhatunk Debrecen egyik nagy becsben tartott kincsének védelméhez.

Gál Orsolya

Fotók: Debreceni Nagyerdőért Egyesület