A HUNÉP is segít új életet kezdeni

  • 2020-08-28

Építési anyagokkal támogatjuk az újjáépítést.

2019. szeptember 13., péntek, hajnali három óra: a Fancsikai tanyavilágban Váradi Tamásné Bálint Mária recsegő, ropogó hangra riadt fel álmából, és amikor kinézett, látta, hogy ég a fejük felett a tető. Első dolga volt két kislányát és a bátyjukat kimenekíteni a mind jobban lángoló épületből, ám mire Tamás, a férj hazarohant a munkából, az otthonuk gyakorlatilag a lángok martalékává vált.

 

Példás összefogás

 

Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke volt az, aki az első pillanattól a segíteni akarók (akikről kiderült, hogy nem kevesen vannak) élére állt, neki köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre csak sokasodtak a Váradi-családnak tett pénz-, illetve természetbeni felajánlások. Szerdán igencsak nagy volt a forgalom a kertség keskeny erdei útján, hiszen teherautókkal szállították a helyszínre mindazt az építőanyagot, amit a HUNÉP Zrt. ingyen bocsátott a szerencsétlenül járt família rendelkezésére. Mielőtt magam is a helyszínre siettem volna, még bekopogtattam Bakos Miklós vezérigazgató ajtaján, hogy a „miért”-ről faggassam.

 

Tessék választani!

 

„Amikor alpolgármester asszony megkeresett minket azzal, hogy tudnánk-e segíteni új életet kezdeni egy olyan családnak, akiknek a háza leégett, úgy gondoltam, hogy egy-egy olyan egyedi felkérés, ami a cégünk alap profiljához illeszkedik, támogatható. A HUNÉP Zrt. a raktárkészleten lévő anyagainak rendelkezésre bocsátásával szeretett volna segíteni, ezért átadtunk a családnak egy részletes listát, melyről ők választhatták ki, hogy mi mindenre lesz szükségük az újjáépítés során. Mivel az építési kapacitásaink folyamatosan le vannak kötve, a konkrét munkálatok megszervezése a károsultak feladata lesz, mi az építőanyagot tudjuk biztosítani hozzá. Az adomány értéke egyébként nettó kétmillió forint” – mondta el érdeklődésünkre Bakos Miklós vezérigazgató. „A HUNÉP Zrt. fontosnak tartja és kiemelt figyelmet fordít a sport, az egészségügy és kultúra támogatására, illetve igyekszik olyan kezdeményezéseket is felkarolni, amely a hátrányos helyzetűek megsegítésére irányul.”

 

Nehéz a feldolgozás

 

Amíg az emberek az első teherautónyi építőanyag-szállítmányt pakolták le a platóról, az anyukával az árnyékba húzódva arról beszélgettünk, hogy lassan egy év múltával halványodnak-e a traumatikus emlékek. – Mindhárom gyerekkel hosszú ideig pszichológus foglalkozott, hiszen a kislányok például csak úgy tudtak elaludni, hogy oda volt készítve az ágy mellé a cipő meg a ruha. Mostanra elértünk oda, hogy mind a hárman itt a tanyán, a hamarosan újjáépülő házban képzelik el a folytatást. Ez ad számunkra erőt, no meg az a hihetetlen segíteni akarás, amit tapasztalunk. Segített a város, mellénk álltak vállalatok, és a lehetőségeikhez mérten magánemberek is – mondta az anyuka és közben úgy csillogott a szeme, mint egy kislánynak, aki élete első babáját kapta meg.

 

Fontos a támogatás

 

A Szinorg cégcsoport, melynek a HUNÉP Zrt. is tagja, az előzőekben felsorolt támogatási célokon túl a koronavírus-járvány okozta kárenyhítéshez és a helyi szinten megvalósuló egyetemi és városi beruházásokhoz is jelentős támogatással járul hozzá.