Rá sem lehet ismerni a Csokonai Színházra: hatméteres munkagödröt ásnak a nézőtér alatt

  • 2020-12-07

Az ütemtervnek megfelelően halad a Csokonai Színház felújítása. A bontási folyamatok várhatóan február végéig tartanak. A munkát nehezíti, hogy az épület műemlék jellege miatt a belső részben nem lehet nagyobb gépeket alkalmazni.

Hatméteres árkot ásnak a nézőtér alatt a munkások, hétszáz köbméter földet szednek ki. Itt lesz majd a gépház, amit olyan szigeteléssel fednek le, hogy a közönség nem hallja majd a működést. Jelenleg 150 munkás dolgozik a a Csokonai Színház felújításán, két hónapja kezdődtek a bontási munkák. Papp László polgármester a pénteki bejáráson azt mondta, különleges érzés látni egy ilyen történelmi jelentőségű épületben azokat a folyamatokat, amik a megújítását jellemzik.

„Történelmet írunk bizonyos értelemben, hiszen amit most itt építünk, felújítunk, megújítunk és nyilván a tradíciókat, műemléki jelleget tiszteletben tartva rendbe teszünk, az a következő évtizedekben, vagy akár 100 évben is meghatározza majd ennek a színháznak  a működését, a színjátszás mikéntjét”– fogalmazott a polgármester.

A színház bontási munkái várhatóan február végéig tartanak, és márciustól kezdődnek a restaurálási, építészeti munkák. Gemza Péter a Csokonai Színház igazgatója a bejárást követően azt mondta: ő elsősorban a lehetőségeket látja. Abban bízik, hogy a felújítás során sikerül minden korábbi elképzelésüket megvalósítani.

„Kicsit úgy vagyunk, mint a legkisebb királyfi, elindultunk a városba és mindenhol színházat csinálunk ahol csak lehet. Azt várjuk, hogy hazatérjünk a romokból a kacsalábon forgó palotába, és ekkor fogjuk tudni a munkánkat maximálisan folytatni” – mondta a teátrum igazgatója.

 

A munkálatokba az alábbi videó enged betekintést:

Forrás: dehir.hu