Nyár közepére elkészül a Csokonai Színház, kuriózum lesz a Sas utcai mélygarázs

  • 2023-04-04

A városban több nagy beruházás is szinte a debreceniek szeme előtt történik: ilyen például a központban a Csokonai Színház korszerűsítése vagy nem messze onnan a Sas utcai mélygarázs építése. A látványos munkákról Bakos Miklós, cégünk vezérigazgatója beszélt a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában.

„A technológia utolsó szereléseit végzik a kollégáink, az idei nyár közepén átadjuk a színházat. Nagy kihívás volt számunkra műemléki környezetben komoly alapozási munkát végezni. Ma már azokat az – európai szinten is különlegesnek és top kategóriásnak számító – akusztikai elemeket (erősítést, hatásvilágítást, színpadtechnológiát) tökéletesítjük, amelyek az esszenciáját adják majd ennek a színháznak”

Azt is hozzátette, hogy a külső környezetet véglegesítették, bent már kisebb létszámmal folynak a befejező munkák.

A munkálatokat gyermekek is látogatják, melynek során kollégáink játékos kvízzel összevont bemutatót tartanak.

„Azt gondoltuk, a gyermekek fogékonyak lehetnek arra, mi folyik egy ilyen színházban. Az elkészült területeken vezetjük körbe őket, ahol munkatársaink rengeteg érdekességet mondanak el az épületről, majd kvíz keretében visszakérdezik, apró ajándékokért cserébe – tette hozzá.

A Sas utcai beruházásról is szó esett, a végleges műszaki adottságai miatt egy kuriózumról beszélhetünk, hiszen szinteltolással, mínusz négy szinten kiépített mélygarázsról van szó, melyben 207 darab, hagyományos és elektromos járművek számára is alkalmas parkolóhelyet alakítunk ki.

„Maga a mélysége, a kialakítás módja különleges: tizenkét métert meghaladó mélységig sikerült eljutnunk, amely a legmélyebb pontja a beruházásnak, innen épülünk visszafelé.”

Rengeteg munkafázisból áll a fejlesztés, beleértve a munkagödörmegtámasztó résfalat, majd az ebbe kerülő szerkezet megépítését. Nem hagyományos módon, gyors ütemben készülő garázs lesz, hanem a szakma elvárásaihoz képest is szigorúbb ellenőrzési módot vezettünk be a biztonság érdekében.

Gazdasági lehetőségek

A gazdaság minden szereplőjének nehéz terveznie a jelenlegi ármozgások mellett, a Covid-járványtól a háborús helyzeten át rengeteg problémával kellett megküzdenie az építőiparnak is.

– Az áremelkedés az elmúlt évben olyan mértékű volt, amelyet az előző 10-20 évben nem lehetett tapasztalni. Ezeket nem lehet előre tervezni, azonban minél hatékonyabban kell lereagálnia a cégeknek. Mi fel vagyunk erre készülve, cégünk tőketartaléka, vállalkozási kockázatkezelése évről évre frissítve, aktualizálva van.

Kiemelte, hogy átlagosan 25-30 százalékos áremelkedés történt, de bizonyos termékek esetében ez 50 százalékra is rúghat. A munkaerő megtartása és megszerzése szintén nehéz kérdés:

minden területen komoly szerepvállalást próbál fenntartani és kialakítani a cég, igyekszik a meglévő munkavállalók megbecsülése mellett a jövő utánpótlását is biztosítani.

Bakos Miklós kitért arra is, hogy bár nehéz időszak jelentkezik országosan az építőiparban, a debreceni gazdasági fellendülés lehetőséget ad a vállalkozások számára, így a várost tekintve ez talán kevésbé lehet majd jelen.

Forrás: a cikk a dehir.hu portálon megjelent cikk felhasználásával készült

Szerkesztő: Orosz Júlia