Már költöznek a lakók Debrecen legújabb, óriási lakóparkjába

  • 2017-10-13

A Dóczy Park az utóbbi évtizedek legnagyobb lakásingatlan-beruházása a városban. Közel annyi lakást épített a HUNÉP, mint amennyi tavaly egész évben épült Debrecenben.

 

Felépítette a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. a Dóczy Parkot. A csaknem 5 milliárd forintos beruházás eredményeként egy 237 lakásos lakópark jött létre a Dóczy József és a Békessy Béla utcák kereszteződésében lévő telken, ahol egykoron gyógyszertári központ állt. Hegymegi István általános vezérigazgató-helyettestől a Dehir.hu megtudta, hogy a Dóczy Park már megkapta a jogerős használatba vételi engedélyt, így már költöznek be a lakók a lakásokba.

A többek között a Nagyerdei Stadiont, a Debreceni Ítélőtáblát, a Sporttudományi Oktatóközpontot vagy az Agora Tudományos Élményközpontot felépítő vállalatnak nem ez az első társasházépítési beruházása. 8-10 évvel korábban Debrecenben és a fővárosban is volt ilyen típusú ingatlanfejlesztésük, most Hegymegi István elmondása szerint – többek között – az új családtámogatási rendszer eredményeképp újra jelentkező igények miatt döntöttek úgy, hogy megépítik a Dóczy Parkot. Emellett az általános forgalmi adó 27-ről 5 százalékra történő csökkentése volt az, ami miatt belevágtak a beruházásba.

Természetesen a tervezésnél figyelembe vették a közeli Debreceni Egyetem hallgatóinak igényeit is, ezért sok kisebb lakást alakítottak ki a 17 ezer négyzetméteres, lépcsőzetes épületegyüttesben. A park terveit Bordás Péter és csapata készítette el. Mint ismert, Bordás Péter álmodta meg a Nagyerdei Stadion terveit, a Parkerdő megújításának tervezése is a Bord Építész Stúdió munkája, és ők álmodták meg az új Nagyerdei Strandot és Debrecen leendő nemzetközi iskoláját is.

A Bord egy ideje már a társasház-tervezésben is tevékenyen részt vesz Debrecenben. A Dóczy Park alapkoncepciójáról Bordás Péter azt mondta a Dehirnek, egyedi hangulatú, inspiratív, zöld környezetet szerettek volna létrehozni. Épp ezért a projekt teljes területét az utca szintje fölé emelték, és az így kialakult lebegő kertben helyezték el a lakópark karakteres, jéghegyszerű tömegeit. A legfelső szintekről egészen a Nagytemplomig el lehet látni, de szép panoráma nyílik a Nagyerdőre is.

A 237 lakásból 154-et már eladtak, 14-et pedig lefoglaltak. A 237 lakásból 69 vár leendő tulajdonosára. A legolcsóbb, 34 négyzetméteres lakást már értékesítették 15 millió 700 ezer forintért, a legdrágább azonban még eladó. A legfelső szinten lévő, 85 és fél négyzetméteres lakáshoz 67 és fél négyzetméteres terasz tartozik, s 45 millió forint az ára.

A Dóczy Park az utóbbi évtizedek legnagyobb lakásingatlan-beruházása Debrecenben. Jelentős hatása lesz a cívisváros ingatlanpiaci statisztikájára is.

 

Idén az év első felében egész Hajdú-Bihar megyében 193 lakást építettek fel, azaz 44-gyel kevesebbet, mint ahány lakás a Dóczy Parkban van. A megyében tavaly egész évben 451 lakás épült, ennek szűk kétharmada Debrecenben. Ezt a számot most egymagában megközelíti a Dóczy Park lakásállománya.

Hegymegi István vezérigazgató-helyettes úgy nyilatkozott, úgy értékelik, jó döntés volt megépíteni a lakóparkot, a közeljövőben azonban nem tervez a HUNÉP lakásingatlan-beruházást; most az egyéb feladataikra koncentrálnak.

Forrás: www.dehir.hu