Debrecenben építik a legmodernebb irodaházat a Dunától keletre

  • 2017-08-31

Az új szolgáltatói központban több ezer munkahelyet hozhatnak létre. Jövő év végére megduplázódhat a debreceni SSC szektorban dolgozók száma.

 

A szolgáltatószektornak építenek látványos, futurisztikus hangulatú irodaházat a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Tüzér utca 4. szám alatti telephelyén. Az úgynevezett A+ kategóriás, 22 ezer négyzetméteres épületegyüttes kialakításával összességében 2500 új munkahely jöhet létre a SSC szektorban. Az önkormányzat olyan létesítményt szeretne, ami megfelelő módon segítheti a helyi szolgáltatószektor további fejlődését, az ágazat ugyanis folyamatosan bővül a városban. Az épületben étterem is lesz, de emellett egy 205 férőhelyes mélygarázst is kialakítanak majd. A tervek szerint jövő őszre már üzemelnie kellene a Forest Offices Debrecennek. Mint arról korábban a Dehir.hu is beszámolt, az irodaházat Bordás Péter cége, a Bord Építész Stúdió tervezi, az ő elképzelései alapján készült el a Nagyerdei Stadion is. A kivitelezés a HUNÉP Universal Zrt. feladata lesz.

A LEED Gold minősítésű irodaház alapkövét szerdán délelőtt helyezték el az építkezés helyszínén. Az eseményen részt vett Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő, Mészáros József, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, valamint Szűcs Gyula, a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

Papp László polgármester beszédében azt mondta, nagyon fontos pillanat ez Debrecen életében, hiszen a város legújabb és legmodernebb irodaházának alapkő letétele ez. A beruházást nagyon fontos fejezetnek nevezte a város gazdaságtörténetében, s kiemelte, az Új Főnix Terv új alapokra helyezte a város fejlődését. A piaci igények felismerésével és kiszolgálásával elérték, hogy folyamatos a befektetői érdeklődés, a tőkebeáramlás és a munkahelyek számának emelkedése a városban.

A polgármester elmondta, Debrecen gazdasága rendkívüli lendületben van, a város képes betölteni azt a szerepet, amit egy régiónak be kell töltenie gazdasági értelemben is.

– Meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeket, melyek hívó szót jelentenek a befejtetőknek, a gazdasági infrastruktúra kiemelt jelentőséggel bír az Új Főnix Terven belül, a déli gazdasági övezet fejlesztése is elkezdődött, mintegy 200 hektáros terültet látnak el közművekkel azért, hogy 2018-tól ez a terület is nagybefektetőket tudjon fogadni. Debrecen ma már az a város, amelyik a termelőberuházások mellett a szolgáltatószektorban is a főváros után a legnagyobb bázisnak számít – mondta Papp László.

A polgármester közölte, Debrecenben már több mint háromezren dolgoznak ezen a területen. Hangsúlyozta, 2016 januárja és 2017 első féléve között 100 milliárd forint tőke áramlott be a városba. Debrecen szolgáltatói szektorában nagy előrelépés történik, hiszen a mostani beruházás lehetővé teszi, hogy több mint kétezer új munkahely jöjjön létre. Megjegyezte, más irodaházi fejlesztések azt vetítik előre, hogy 2018 végére a debreceni SSC szektorban dolgozók száma akár meg is duplázódhat, ez pedig azt jelenti, hogy összességében 6000 embernek lesz munkája az ágazatban.

Papp László aláhúzta, a Dunától keletre A +-os irodaház jelenleg nincs, így büszke lehet erre a város, enélkül a beruházás nélkül nem lehet érdemi válaszokat adni a befektetői igényekre. Mint mondta, 2016-ban közel 800 új munkahely jött létre a szektorban, ez részben az itt lévő vállalatok kapacitásának növelését fedi le, valamint új szolgáltatóközpont megjelenését mutatja. A polgármester szerint ez az év is sikertörténet lehet, bízik abban, hogy hamarosan új debreceni szereplőt tudnak bejelenti az ágazatban, aki már az új irodaházban találhatja meg a helyét. Elmondta, sikerült felkelteni az érdeklődést az irodai fejlesztések területén.

 

Cél, hogy a jól képzett fiatalok maradjanak Debrecenben

 

– Nem lehetne Debrecen sikeres, ha nem lenne megfelelő az oktatási háttér, akkor lehet erős ipari-gazdasági centrum Debrecen, ha az oktatási kapacitások is ki tudják szolgálni a befektetői igényeket. A szolgáltatóipar középfokú és felsőfokú szinten is megkapja a szükséges támogatást, több ezer diák kerül ki az egyetemről az informatika és a közgazdaságtan területéről. Az a cél, hogy ezeket a fiatalokat helyben tartsuk, ezzel pedig elérjük a vágyott 250 ezres lélekszámot a városban. Ha ez sikerült, a régió legnagyobb lakott települése lehet Debrecen, ez a beruházás is ehhez nyújthat támogatást – mondta Papp László polgármester.

Pósán László országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a Modern Városok Program célja, hogy a megyeszékhelyeket olyan kondícióba hozza, hogy ne Budapest-központú országban éljünk, hanem erősítse a vidéket is. Ez Debrecent is komoly mértékben érintette és érinti most is. Különlegesnek nevezte azt, hogy egy politikai, gazdaságpolitikai kezdeményezés úgy találkozik a helyi törekvésekkel, hogy azzal Debrecen gazdasági is folyamatosan fejlődik. Mint mondta, Debrecen mindig igyekszik kihasználni a lehetőséget a gyarapodása érdekében.

A politikus kiemelte, Debrecen párját ritkítja egész Magyarországon, számos helyen vannak az országban jó nevű iskolák, egyetemek, de olyan tetterős, cselekvőképes egységgé nem tudnak összeállni, mint Debrecenben.

– Debrecen több száz éve képes az országnak szakembereket adni, ez a tevékenység most már összekapcsolódik a városfejlesztéssel is. Olyan együttműködés alakult ki az egyetem és a város között, ami szintén ritka. Ezt az előnyt ki tudja majd használni a cívisváros a jövőben is. Ez a beruházás mindennek ékes példája, azt bizonyítja, hogy a szakemberek előtt Debrecenben komoly karrierehetőség nyílik, itt mindenki megtalálhatja a számításait – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Hozzáfűzte, tudatosítani kell azt, hogy ha egy tehetséges fiatal karriert akar építeni, ne menjen Budapestre, ami már elérte kapacitásainak határait, hanem maradjon helyben, hiszen Debrecenben új lehetőségek nyílnak.

 

Szűcs Gyula vezérigazgató beszéde

Mészáros József, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte, az önkormányzati célkitűzéseket kell megvalósítania a holdingnak, ennek megfelelően támogatják, hogy 2020-ig meghatározó gazdasági regionális központtá váljon a megyeszékhely, az infrastruktúra megteremtésével ezt a segítséget folyamatosan igyekeznek megadni. Hangsúlyozta, beszűkültek a szektor fővárosi lehetőségei főleg a fiatal, nyelveket beszélő szakemberhiány miatt is. Debrecenben a jelenleginél jóval nagyobb vonzóerőt lehet elérni, most pedig a nagyon magas műszaki színvonalú irodaház hiányát is sikerül megoldani.

Szűcs Gyula, a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hasonló helyzetben van a cég, mint volt a Vezér utcai irodakomplexum kialakításakor, ott 1500 új munkahely jött létre a beruházás során, ezt a számot a mostani fejlesztéssel sikerül túlszárnyalni.

Az SSC-k jelentős része a cég saját leányvállalatait segíti, de vannak olyanok is, amelyek más cégeket szolgálnak ki, szoftvereket fejlesztenek, technológiai megoldásokat dolgoznak ki vagy épp vevőszolgálati tevékenységet látnak el.

 

Forrás: www.dehir.hu