Letették az Office Bay Irodaház alapkövét Debrecenben, több százan dolgoznak majd itt

  • 2021-07-22

Letették az Office Bay Irodaház alapkövét, a beruházásról sajtótájékoztatón számoltak be. Négyezer négyzetméteres irodaházat épít a Xanga Cégcsoport kétmilliárd forintból, a beruházás a repülőtérre betelepülő szolgáltatások részére nyújt telephelyet.

Herdon István, a Xanga Cégcsoport elnök-vezérigazgatója a helyszínen elmondta, az elmúlt tíz évben lépésről lépésre megvalósítottak olyan projekteket, amelyek kapcsolódnak a repülőtér szolgáltatásaihoz. Infrastrukturális hátteret biztosítottak az utasszállítás mellett olyan szolgáltatásokhoz is, mint a teherszállítás.

Ez a projektünk egy négyezer négyzetméteres irodaépület, kétmilliárd forintos beruházás, amely jövő tavaszra készül el, és a repülőtérre betelepülő szolgáltatások részére nyújt telephelyet, több száz dolgozónak biztosít majd megfelelő munkakörülményeket – magyarázta Herdon István.

 

Látványterv: BORD Építész Stúdió

Hozzátette, az épület látványterveit a BORD Építész Stúdió készítette, a kivitelezést pedig a HUNÉP Zrt. végzi. A Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója kiemelte: a cég nagy hangsúlyt fektet a zöld technológiákra, a környezettudatosságra és az energiahatékony felhasználására is. Az Office Bay Irodaházban a megújuló energiaforrások alkalmazásán túl, az épülettel céljuk megszerezni az egyik legismertebb nemzetközi környezeti minősítő rendszer, a BREEAM minősítését.

Papp László polgármester arról beszélt, hogy lassan 10 éve annak, hogy elindították az első tárgyalásokat annak érdekében, hogy Debrecenből menetrend szerinti repülőjáratok induljanak. 2021-ben a Debreceni Nemzetközi Repülőtér a régió meghatározó repülőtere lett. Dinamikus és töretlen fejlődés jellemezte az elmúlt éveket, ebben nagy érdeme van a Xanga csoportnak. Hozzátette, nem lehet eléggé hangsúlyozni egy repülőtér gazdasági jelentőségét, szinte minden befektetői tárgyalás során nyomós érv, hogy Debrecen működő és sok úti céllal rendelkező nemzetközi repülőtérrel bír.

A polgármester felidézte, hogy 2010-ben Debrecen Önkormányzata megkötötte azt a szerződést a Xanga Cégcsoporttal, amely a helyszínt fejlesztési területté nyilvánította. Számos logisztikai csarnok épült fel és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások is megjelentek. 50 ezer négyzetméteres beépítést vállalt a cégcsoport, s eddig 13 milliárd forint fejlesztési forrást fektetett be saját és pályázati forrásból is az MFB Invest segítségével. 13 cégnek ad majd helyet az új épületkomplexum.

Az a célunk, hogy Debrecen a fővároson kívüli országrészek legerősebb gazdasági centruma legyen az évtized végére. Szeretnénk a jelenlegi az ipari-gazdasági teljesítményünket legalább 50 százalékkal növelni a 30-as évek elejére a 2020-as bázishoz viszonyítva – jelentette be Papp László.

 

Pósán László országgyűlési képviselő a déli városrész lakóinak szempontjából közelítette meg az építkezést.
– A 90-es években az itt élők azt tapasztalhatták, hogy a város egy félreeső részén laknak. A városvezetés később arról döntött, hogy helyrehozzák a lakóépületeket, s működő egységgé formálják a repülőteret. Ezek a döntések inspirálták a gazdasági élet szereplőit is, ilyen például a Xanga Cégcsoport, de a debrecenieket is, hogy van értelme hosszabb távon a déli városrészben is gondolkodni. Ezek egymást erősítő folyamatok – mutatott rá a képviselő.

Forrás: dehir.hu

Szerkesztő: Gál Orsolya