Átadták a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinikájának új épületét

  • 2021-07-21

Az intézetben amellett, hogy évente kétezer új daganatos járó- és fekvőbeteget kezelnek, az itt dolgozó szakemberek a régióban élő egymillió ember sugárterápiás ellátásáért is felelnek. A fejlesztést az intézmény saját forrásból finanszírozta több mint kétmilliárd forintból, a projekt kivitelezője a HUNÉP Zrt. volt.

Az Onkoradiológiai Klinika, korábban az Onkológiai Klinika részeként, 2019 óta pedig önálló egységként működik. Itt évente kétezer új daganatos járó- illetve fekvőbeteget kezelnek, az itt dolgozók pedig egymillió ember sugárterápiás ellátásáért felelnek a régióban. A 3400 négyzetméter területű épület már korábban elkészült, mostanra pedig befejeződött a teljes kialakítása, várókkal, betegszobákkal, és vizsgálókkal.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint a négy megye betegeit ellátó fejlesztés hasznára válik a térségnek. „Minden ilyen fejlesztés nagy öröm, és eggyel több építőkocka abban a nagy folyamatban, amit úgy nevezünk, hogy debreceni fejlődés. Ebből a szempontból a Debreceni Egyetem úttörő szerepet játszik” – fogalmazott a képviselő.

 

Bács Zoltán kancellár abban bízik, hogy az eddigi magas szintű ellátást még inkább fejleszteni tudja majd az intézmény.
A sugárterápia kapcsán is nagy terveink vannak, én abban bízom, hogy a tartalom folyamatosan fejlődni tud, és folyamatosan, egyre jobban meg tudunk felelni annak a regionális centrumszerepnek, amit az országos intézet mellett működik – hangsúlyozta Bács Zoltán.

 

Az átadón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hazai onkológiai ellátás rendszerének sikerességét hangsúlyozta.
Van egy nemzetközileg legmagasabb szinten akkreditált országos intézet, meg van a négy régiónál is centrum, ebből az egyik a Debreceni Egyetem, illetve van minden megyében a megyei onkológiai központ, ha Salgótarjánban befejeződik a fejlesztés, ez a rendszer teljes lesz – emelte ki a miniszter.

 

A debreceni intézetben pszichológusok és gyógytornászok is dolgoznak. A tervek szerint a gépek cseréje, beszerzése is hamarosan megvalósul majd, annak érdekében, hogy a legkorszerűbb technológiával tudják gyógyítani a daganatos betegeket. A beruházást az intézmény saját forrásból finanszírozta, s a munkálatok kivitelezője a Hunép Zrt. volt.

Forrás: dehir.hu

Szerkesztő: Gál Orsolya