Közel tízmilliárdos színházfelújítást nyert el a HUNÉP

  • 2020-07-08

Az újjáépítés során a debreceni Csokonai Színház épülete az alagsortól a tetőig megújul, a színháztechnika is teljesen új lesz.

A közbeszerzési kiírás szerint a színház épülete régen élt meg felújítást, műszaki problémák vannak, színháztechnológiailag elavult, kevés néző fogadására alkalmas. A felújítás alkalmával fő cél a befogadóképesség bővítése, külső-belső rekonstrukció, teljes körű színpadtechnikai megújulás, valamint az épület megújítása történik meg a műemléki értékek figyelembevételével.

A felújítással helyreállítják az épület külső homlokzatát és kicserélik a nyílászárókat is, amely megszépíti az épület külső megjelenését. A bejáratnál, az árkád keret nélküli üvegezéssel egészül ki. Ezzel párhuzamosan a belső fogadótér teljesen átalakul, a lépcsők két oldalon vezetik fel a nézőket, középen pedig egy új tér jön létre.

Belülről a színház teljes egészében megújul, mind a nézőtér, mind a színpadtechnológia, az irodahelyiségek, raktárak. A nézőtér befogadóképessége is változik, hogy minél több színházkedvelő beférhessen egy-egy előadásra. A felújítás után 609 állandó + 66 ideiglenes férőhely lesz a nagy színházteremben. A felújítás előtti évadban 476 férőhelyet tudtak értékesíteni a színházban, tehát – ha csak az állandó helyeket nézzük – 133-cal több ülőhely lesz a korszerűsítés után.

A nézőtéri büfé, hagyományok szerint a műsorszünetben a találkozók színtere, elegáns belső térré változik. A designterv a műemléki szempontok mentén haladt, a kornak megfelelő gépészeti, fénytervezési, akusztikai technikák használata mellett.

A munkaterület átvételére előreláthatóan szeptember közepén fog sor kerülni.

Forrás: debrecen.hu

Látványtervek: BORD Építész Stúdió