Átadták Geszt vadonatúj közintézményeit

  • 2017-08-31

Ünnepélyes keretek között, Lázár János miniszter jelenlétében szerdán adták át Geszten az általános iskola vadonatúj épületét a tornateremmel együtt, valamint a községi óvodát, konyhát és étkezőt.

 

Jelentős, összességében több mint 1 milliárd forintos fejlesztés valósult meg a 800 lelkes Geszt főutcáján. A sarkadi járásbeli településen az 1700-as évek óta nem épült közintézmény, eddig mindegyik eredetileg más funkciót betöltő épületben működött.

A magyar kormány fejlesztése révén 800 millió forintból épült a helyi Arany János általános iskolának vadonatúj épület, benne nyolc tanteremmel és egyéb helyiségekkel, tornateremmel, így a Tisza-kastélyból kiköltöző diákok a következő tanévet ott kezdhetik meg. A kétcsoportos óvoda, a konyha és az étkező a közvetlen mellette lévő telken, az önkormányzat beruházásában, 300 millió forintból jöhetett létre.

 

„Négymillió ember él vidéken, a magyar kormány feladata, küldetése mindenkinek lehetőséget teremteni, így a gesztieknek, a sarkadi járásbelieknek, a Békés megyeieknek egyaránt” – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter fontosnak ítélte: az ország déli, keleti része is esélyt kaphasson, mivel az itt élők nem tehetnek arról, hogy a közel 100 éve kötött trianoni békediktátum miatt az ország közepéből a szélére kerültek. Elmondta: hosszú évtizedeket követően Békéscsabát bekötik a gyorsforgalmi hálózatba, aminek köszönhetően több munkahelyet teremthetnek, egy 500 milliárd forintos projekt révén pedig összekötik a békési megyeszékhelyet Szegeddel és Debrecennel.

Lázár Úr gratulált a gesztieknek a két fejlesztéshez, a gyerekeknek és szüleiknek pedig azért, hogy kitartottak egy nehéz sorsú közösség mellett; megköszönte a türelmet. A pedagógusokról szólva hozzátette: egy pedagógus képessége, hozzáadott értéke egy olyan helyen mutatkozik meg igazán, ahol a szülők a mindennapi megélhetésért harcolnak. Úgy véli, a Békés megyei szakemberek különleges hivatást, küldetést vállaltak.

 

A magyar állam újrarendezte a dolgokat, minden a helyére került azt követően, hogy a második világháború után a kommunista rezsim elüldözte Gesztről azt a Tisza-családot – mondta dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, utalva arra, hogy a rezidenciából szellemi, oktatási és kulturális központ lesz. Kifejtette: emellett egy régi adósságot is törlesztett a magyar állam. 2013-ban ugyanis az általános és középiskolák állami fenntartásba kerültek az önkormányzatoktól, megjelent az állami szerep- és felelősségvállalás, igyekeztek mindenhol a minőségi munkához szakmailag és infrastrukturális tekintetben megteremteni a feltételeket. Emlékeztetett: az elmúlt években félezer intézmény újult meg, 38 milliárd forintból 82 projekt futott, tornatermek, tanuszodák épültek. Újabb, 80 milliárd forintos, félezer projektes fejlesztés van napirenden.

 

A Tisza-család tiszteletéből fakadó összetartó erőt emelte ki beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Óriási lehetőségnek nevezte a geszti fejlesztéseket, a Nagygyanté-Geszt közút korszerűsítését, a Tisza-kriptához vezető rész megújítását többek között. Hangsúlyozta: a település két kiváló államférfit is adott az országnak Tisza Kálmán és Tisza István személyében, akik rendre Gesztre tértek haza.

 

Forrás: www.beol.hu