HUNÉP: a partnerek szemüvegén keresztül

  • 2018-06-08

A HUNÉP Universal Zrt-nél generációváltás van folyamatban. A cég vezetői mindent megtesznek azért, hogy méltó utódoknak adhassák át jövő évtől a stafétabotot, de vajon milyennek látják a társaság eddigi teljesítményét a partnereik? A szavahihetőséget és a szakmai felkészültséget valamennyi megkérdezett hangsúlyozta a debreceni cég esetében.

 

Barkó József, az OTP Bank ügyvezető igazgatója: „Az első közös munkánk 1995 körülre datálható, akkor referens voltam a bankban. A Vág utcán épített akkoriban a HUNÉP társasházakat, és az értékesítésre szánt lakások finanszírozásából vállaltunk részt. Ezt követően volt egy időszak, amikor kevesebbet dolgoztunk együtt a cégcsoporttal, de az elmúlt tíz évben ismét számos komoly projekt részesei lehettünk. Ez egy bizalmi üzletág, melynek a szavahihetőség lényeges alappillére. Az adott szónak értéke van, mely a közös munka és jövő miatt fontos. A Szűcs Gyula által irányított cég ebben is mindig korrekt partnernek mutatkozott. Pénzügyi és szakmai értelemben ez egyaránt igaz, hiszen a felvállalt munkákat – melyek között volt számos igazi kihívás – minden esetben befejezték a kitűzött határidőig. A Nagyerdei Stadion rekonstrukciója kiemelkedő ezek közül, mely ékes bizonyítéka annak a szakmai felkészültségnek és speciális tudásnak, amivel a HUNÉP-csoport rendelkezik.”

 

Kemény-Beke Ádám, beruházás lebonyolító mérnök: „A HUNÉP-pel az első közös munkánk, ami egyben az addigi munkásságom legnagyobb kihívását jelentette, a hortobágyi Epona Lovasfalu megvalósítása volt. A rendszerváltás után ez volt az első olyan munka, ami külföldi befektetők igényeinek megfelelően készült. A HUNÉP részéről az volt igazán érdekes, hogy miközben minden energiájukat (embert és gépet) lekötötte a beruházás első üteme, a második ütem nem indult be. Keletkezett egy űr, hiszen azt a hatalmas, és hirtelen felszabadult építőipari kapacitást valahogyan kezelni kellett. De megoldották, mint annyi más kihívást is a közös munkáink során. Pedig ezekből volt jó néhány. Talán elég csak az élményfürdőre, az informatikai és a műszaki karra, a nukleáris medicinára utalnom. Nálam a partnerség alapja a szakmai hozzáértés, ami a HUNÉP-ben abszolút jelen van. Egy olyan környezetben, ahol rengeteg a szélhámos, ez a szempont felértékelődik.”

 

Hovánszki György, Nyírlugos polgármestere: „A HUNÉP annak idején egy iskola építésével tette le nálunk a névjegyét, és a debreceni székhelyű építőipari vállalkozáshoz azóta már több komoly beruházás kivitelezése kapcsolódott a településünkön. Ezeknek a közös nevezője leginkább a kiemelkedő minőségben ragadható meg. A már említett iskolaépületben például több száz gyerek fordul meg naponta, ezen kívül felnőttképzésnek és egyéb rendezvényeknek is helyet ad az oktatási intézmény, de mind a mai napig nem kellett felújítani – fogalmazott a települési vezető, akinek egy kedves sztori is eszébe jutott a cég kapcsán. – A cég egy többfunkciós közösségi épületet épített Nyírlugoson, és a ház tetejét a tervek szerint kupola fedte be. Már majdnem elkészült a munka, amikor arra gondoltunk, hogy milyen szép gesztus lenne (az összetartozásunkat jelképezendő), ha folyamatosan a nemzeti lobogót lengethetné a szél az épület tetején. A cégvezetők először ugyan vakarták a fejüket, hiszen ez újratervezést és négy hónapos csúszást eredményezett, de megoldották, amiért a nyírlugosi emberek nagyon hálásak.”

 

Kovács Ferenc, a Monolit-Épszer Kft. ügyvezető igazgatója: „Az első közös munkánk a HUNÉP-pel 2001-ben volt, a Kassai úti egyetemi campus területén építettünk egy új épülettömböt. Vasbeton szerkezetek építésével foglalkozunk, és a vállalat állandó alvállalkozói közé tartozunk. A minőség és a határidők terén nem ismernek pardont, viszont mindig pontosan fizetnek. Ez pedig a mai világban, a hazai építőiparban sajnos egyáltalán nem evidens. És ami számunkra legalább ilyen fontos, hogy gyakorlatilag folyamatosan munkát biztosítanak nekünk. Ez változó, de az éves árbevételünk 50-60 százaléka biztosan a HUNÉP-től származik. Sok közös emlékünk van, de talán a leginkább szívmelengető számunkra az volt, hogy a mi tudásunk is beépült a Loki gyönyörű új stadionjába a Nagyerdőn.”

 

Szabó Attila, az MNK Hungary Zrt. vezérigazgatója: „Villamos kivitelezéssel foglalkozunk, erősáramot és gyengeáramot szoktunk szerelni a HUNÉP alvállalkozójaként. Náluk természetes az, hogy a megegyezett feltételeket a kézrázás után is tartják. Az elvárások terén talán a legszigorúbbak a piacon,a tárgyalásaik során mindig nagyon határozott vonalat képviselnek. Velük minden ártárgyalás kemény, de ha megegyeztünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hozzájutunk a pénzünkhöz. Ez a pénzügyi, gazdasági válság idején is így volt, tényleg együtt sírunk és együtt nevetünk. Remélem, hogy ez a kétoldalú partnerség a generációváltás után a cég új menedzsmentjével is megmarad. Én azért is hálás vagyok, főleg Hegymegi István vezérigazgató-helyettesnek, mert tárgyalástechnikából, üzletpolitikából számomra ő mutatta meg elsősorban, hogy hogyan csinálja ezt a vérbeli profi.”

Forrás: civishir.hu