Generációváltás a HUNÉP-nél

  • 2018-04-24

Generációváltás a HUNÉP-nél: Szűcs Gyula átadja a cég vezetését

Szűcs Gyula jelenlegi vezérigazgatót Bakos Miklós követi a pozícióban Debrecen legismertebb építőipari cégénél. Kiemelték: a generációváltás nem feltétlenül jelent koncepcióváltást, s törekednek a bizalom töretlen megtartására is.

A HUNÉP Universal Zrt. első számú vezetői tisztségében jövő január elsejétől személyi változás történik. A generációváltás évek óta tartó, tudatos folyamatának részleteiről Szűcs Gyula jelenlegi és Bakos Miklós leendő vezérigazgató sajtóbeszélgetésen számolt be kedd délelőtt a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

A beszélgetés során kérdésként felvetődött, hogy miért van szükség erre a váltásra, miért éppen most jött el az ideje a személyi változásnak, s arra is kitértek, jelent-e koncepcióváltást a vezetőváltás.

Szűcs Gyula kiemelte, a cég olyan korba került, amikor érzik, hogy át kell adni a vezető szerepet a fiatalabb generáció számára. Mint rámutatott, erre a váltásra már évekkel ezelőtt elkezdtek felkészülni.

Minden évben újabb közgazdászokat és mérnököket hoztak, pályakezdőket, akik itt kezdtek el dolgozni először, ennek köszönhetően a részvénytársaságnál kialakult egy ütőképes utánpótlás. Könnyű helyzetben voltak, hiszen három kollégát is meg tudtak nevezni, aki alkalmas lenne arra, hogy a vezérigazgatói pozíciót elfoglalhassa, tette hozzá Szűcs Gyula.

„Nem szabad azt hinni, hogy pótolhatatlanok vagyunk, s tudni kell azt, hogy újabb, fontosabb dolgokat is tudhatnak a fiatalok, mint az elődök, idővel pedig a tapasztalat terén is felzárkóznak majd”

– emelte ki a cég irányítója.

Miért most következik be a változás? Ennek több oka van, belső és külső körülmények is, hangsúlyozta a szakember, s hozzátette: akkor érdemes ezzel próbálkozni, amikor az építőipar épp nincs hullámvölgyben. Felidézte, 2008 és 2010 között ez nem lett volna lehetséges, akkoriban sokan tönkrementek, de a HUNÉP”vízen tartotta a hajót”. Kiemelte: erre a szakmára nagyon jellemző az “egyszer fent, egyszer lent” tendencia. Szűcs Gyula elmondta: több ok miatt is át kell adni a vezetést, például azért is, mert egy idő után átcsábíthatják a jó kollégákat más cégekhez, ezt megelőzendő meg kell mutatni nekik azt, hogy feljebb juthatnak a cég ranglétráján.

Az átmeneti időszak hosszát másfél évben határozták meg, ezen időszak alatt a két vezetői menedzsment együtt vitat meg fontos kérdéseket, többek között az év végi zárást, és a bérfejlesztés kérdéseit is. Szűcs Gyula hangsúlyozta: a cégnél az is fontos, hogy rendszeres időközönként kapjanak visszajelzést a dolgozók arról, hogy jó-e az, ahogy a munkájukat végzik. A vezérigazgató aláhúzta: fontos az is, hogy ne legyen bizalmatlanság, mert az bukáshoz vezethet. Példaként említette, hogy a családi vállalkozások esetén is gyakran előfordul, hogy nem sikerül a szülőről a gyerekre való pozíció átörökítés.

Az első munkahelye, ahol a vezérigazgatói posztig is eljut

Bakos Miklós elöljáróban elmondta magáról, hogy 1999-ben a HUNÉP volt az első munkahelye a főiskola után, akkor a termelési területre került, ezen a pályán érezte úgy, hosszú távon megtalálta a helyét. 2006 júniusától a budapesti kirendeltség irodáját vezeti: ez az iroda irányítja a fővárosi munkák kivitelezését.

Felidézte: három éve került szóba először a generációváltás kérdése, folyamatos együttgondolkodás után indult el a közös érdemi munka Szűcs Gyulával. Hozzátette, három pozícióban lesz új kolléga, a jelenlegi gazdasági vezető viszont marad. Koncepcióváltásban nem gondolkoznak, konkrét programot még nem hirdetnek, csak majd a beiktatáskor, ám annyit elárult:

fontos célkitűzés az, hogy a megrendelőket ugyanolyan megbízhatósággal tudják kiszolgálni, s hogy új partnereket is szerezzenek.

Hogyan marad meg a bizalom a korábbi partnerekkel, vetődött fel a kérdés, amelyre Szűcs Gyula elárulta: a döntés meghozása után összehívták a cég összes dolgozóját, akkor jelentették be a váltás tényét, hogy ne szóbeszéddel jusson el az alkalmazottak fülébe az információ. Hozzátette: órákon belül mind a négy finanszírozó bankjukkal összeültek megbeszélni a továbbiakat, akkor biztosították őket, hogy továbbra is bizalommal vannak irántuk. Szűcs Gyula elmondta, hogy ennek a bizalomnak a kiépítése több év munkája, viszont egy mondattal el lehet rontani azt. Utódját igyekszik a szoros kapcsolatok kialakításában segíteni.

Szűcs Gyula hozzátette, hogy a fluktuáció nem jellemző a cégükre, kevés esetben fordult elő az, hogy magasabb bérrel elcsábították volna tőlük a dolgozókat, igyekeznek, hogy versenyképes fizetést biztosítsanak a szakembereknek. Viszont tud arról, hogy napi szinten felkeresik munkatársaikat más cégek, említette meg.

Fontos épületek kötődnek a cég nevéhez

A legemblematikusabb munkáiknak a Nagyerdei Stadiont és az Ítélőtábla épületét látja a jelenlegi vezérigazgató, ezek mellett sok tízmilliárdos nagyságrendű munkájuk volt a Debreceni Egyetemmel együttműködve is. A klinika mindkét telephelye jelentősen átalakult, sok épületet felújítottak, ez is az ő szakértelmükről tesz tanúbizonyságot. Szűcs Gyula aláhúzta, Tiszaújvároson, Szolnokon, Egerben is jelentős referenciáik vannak, nívódíjban is részesültek munkáiknak köszönhetően.

Szűcs Gyula újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelentős mértékű digitalizáció a cégnél is fontos kérdéseket vet fel, sokat változott a munka a tíz évvel korábbiakhoz képest. A tervlapok eltűntek, tabletek jöttek a helyükre, szoftverek és digitális eszközök egyaránt segítik a munkát. Megkönnyíti a feladatokat az informatikai fejlődés, emelte ki Szűcs Gyula.

Hozzátette: nagy kihívás ez, a kollégák hetente járnak felkészítésekre, a 3D-s tervezés és kivitelezés is jelentős váltást jelent. Ez a fajta tervezési mód már évek óta működik, de nem jött még el az összehangolás időszaka, tette hozzá Bakos Miklós. A kivitelezés időszaka lerövidül általa, viszont ez akár rosszul is kiüthet: sürgeti az idő a cégeket.

A HUNÉP-et 1950-ben alapították, 68 éves múltra tekint vissza a cég, amelynek tavalyi bevétele 13 milliárd forint volt.

Forrás: www.dehir.hu