Életre szóló élmények forrása lesz az új debreceni strand

  • 2020-06-22

A HUNÉP által megépített Aquaticum Strand egy nagy léptékű fejlesztési stratégiába illeszkedik, hidat képezve a Nagyerdei Stadion és a parkerdőben fekvő Békás-tó környezetének rehabilitált területe között.

 

A város hosszútávú fejlesztési programjának egyik kiemelt célja, hogy a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. Ennek látványosan megújult elemei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó környéke, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztési terv egyik utolsó eleme volt a nagyerdei strand, mely nem kíván versenyezni más vizes létesítményekkel, hanem valóban újat, egyedit, máshol nem tapasztalható élményt és látványt nyújt a látogatóknak.

2015 nyarán a Debreceni Gyógyfürdő Kft. pályázatot írt ki az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont területén lévő strand fejlesztésére. A város részéről alapvető elképzelés volt, hogy az új strand ikonikus jelként egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz kapcsolódva közvetítse a vizes parkerdei élményeket. A tervpályázatot a BORD Építész Stúdió terve nyerte, a  kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson a nyertes ajánlattevő pedig a HUNÉP Zrt. lett.

A strand a Gyógyfürdő meglévő létesítményeihez kapcsolódva, az egykori strand helyén valósult meg, ahol a fák, az erdő tömegszerűen öleli körbe a tisztást. A vízi világ 15 medencével várja a fürdőzni vágyókat, amely korosztályok szerint nyújt élményt az egészen kicsi gyermekektől az idősebbekig minden látogatónak.

A létesítmény egy 900 négyzetméteres újonnan létesített gyalogos sétányról közelíthető meg a Pallagi út felől. A Nagyerdei korzó vonalát követő, egyszintes hosszú fogadóépület foglalja magába a főbejáratot, az öltözőket, mosdókat és a food court-ot, mely vendéglátóipari egységei egyfelől a strandot szolgálják, másfelől nyitnak a sétány irányába is. Az épület hosszú, lapos tömegére a strand felől lejtős zöldtető fut fel, melynek megjelenése egy zöld hullámra hasonlít.

 

Az új nagyerdei strand jelképe a 12 méter magas, háromszintes központi épület. Ez, a minden oldalán nyitott és átjárható elem számos funkciót foglal keretbe, mint ugrómedence, kalandmedence csúszdákkal és vízi barlanggal, úszómedence, termálfürdő, relaxációs zóna, napozóterasz és bárok. Az egyes funkciók között 12m magas vízzel és zöld növényekkel befuttatott falak kanyarognak. A napozóteraszról pedig a Nagyerdő eddig nem látott perspektívából tárul a látogatók elé.

A felszín alatt öltözőket és szociális helyiségeket helyeznek el. Ide leérve egy középfolyosós rendszerű térbe érkezünk, melyről az öltöző és szekrénysorok váltakozva nyílnak.

A medenceszinten nyugatról keletre haladva egy gyógymedence létesül, majd a sportolni vágyóknak 1100 négyzetméteren épül meg a Sportvilág: egy melegvizes tanulómedence és a sportmedence, amelyben lesz 50 méteres és 33 méteres úszósáv is. A Sportvilág másik végén, az épület középső részén egy relaxációs medence létesül. A következő nagy egységben épül a felnőtt kalandmedence, amelyhez négy csúszda épül: egy feketelyuk csúszda, egy gömbcsúszda, egy UFO csúszda, és egy aquatube csúszda. A csúszdák mellett mászófal is várja a fürdőzőket az 1150 négyzetméteres, 1,2 méter mély felnőtt kalandmedencében.

A medenceszint harmadik nagyobb egysége a korábban szintén népszerű négyméteres medence, ahova három magasságról: 1 méterről, 3 méterről és 4,7 méterről lehet beugrani. A 200 négyzetméteres ugrómedencéhez 4 méteres mászófal és kötélhimba is kapcsolódik.

A központi épület tetején található a 12 méter magas napozóterasz, ahova lépcsőn és lifttel is fel lehet jutni. Ezen a szinten a napágyak mellett két vízibár és két relaxációs medence várja a látogatókat. Az egyik relaxációs medencének az alja átlátszó, így a fürdőzők leláthatnak a medenceszintre. Erről a szintről indulnak a kalandmedencébe landoló csúszdák is, amelyeknek csövei a tartószerkezetbe vannak „elrejtve”, így kívülről nem látszanak, ellenben belülről igazi élményt nyújtanak a csúszóknak.

A központi épülettől déli irányba létesült még két gyógymedence, amely elsősorban az idősebbeknek nyújt majd felüdülést. A különböző hőfokú medencékben hát masszírozók és nyakzuhanyok is helyet kapnak.

Az északi oldalról indulva az első nagy medenceterület a gyermekeké. Az 1900 négyzetméteres gyermekmedence több részből áll: az egészen kicsik számára (0-4 éves kor között) egy gyermekpancsoló épül, amelynek mélysége 40 cm, így a legkisebbek is biztonságos fürödhetnek benne, mellette a 4-8 éveseket gyermek kalandmedence várja, különleges spraypark és két családi csúszda is épült, azon túl a korábbi strand egyik legkedveltebb élményeleme is újjáéled: a 2 méter mély hullámmedence. A hullámmedence másik végében egy szabadtéri színpad létesült, amely koncerteknek, színházi előadásoknak is helyt adó közösségi tér lesz.

A gyermekmedencék után egy úgynevezett lassú folyó várja a látogatókat; az 1,2 méter mély sodrómedencében fürdőzők úgy érezhetik magukat, mintha valóban folyóban úsznának.

Az Aquaticum Strandfürdő 2020. június 20-án nyit és egész nyáron várja látogatóit.

A HUNÉP Zrt. büszke arra, hogy Debrecen városának ismét egy ikonikus helyszínét építhette meg, és részese lehetett annak, hogy Európa egyik legszebb városi parkerdeje lett a debreceni Nagyerdő.

Forrás: bordsudio.hu; debrecen.hu, Képek forrása: MTI / Czeglédi Zsolt