Együtt a jövőért: Debrecen építőipari duális képzése új lendületben

  • 2024-03-18

Közös konstrukcióban és elképzelésben elindítottuk a Debreceni Szakképzési Centrummal a duális képzésünket. Elsőként 3 épületgépész és 5 magasépítő technikus tanuló kapcsolódhatott be a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikumból, akik számára vállalatunk egy konténer tantermet alakított ki. Papp László polgármester szerint örömteli a frigy, hiszen az építőipar Debrecenben komoly perspektívát kínál az itt tanuló fiatalok számára.
A sajtótájékoztató az egyik projekthelyszínen, a Sensirion második ütemének kivitelezési területén került megrendezésre.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ez a mai nap különösen fontos a Péchy Technikum életében, hiszen a Hunéppel való együttműködéssel a duális képzés egyre jobban kiszélesedik, immáron az építőiparra is kiterjedve. Kijelentette, hogy a Péchy országos szinten az egyik legjobb építőipari iskola, ahol kiváló képzés áll a tanulók rendelkezésére. A Debreceni Szakképzési Centrum és intézményei mindig is elkötelezett voltak abban, hogy a szakmai oktatást közel vigyék a vállalati képzésekhez, tehát valódi munkakörnyezetben valósítsák meg – erre kiváló alkalmat biztosít a duális képzés lehetősége. A Hunéppel közös duális képzésben 8 tanuló kap lehetőséget, hogy a vállalatnál hasznos, korszerű tudást szerezhessen, és megismerhesse az épületgépészeti modern technológiákat.

Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég 3 évtizedes fennállása alatt mindig is fontosnak tartotta, hogy az akkori rendszer lehetőségeit kihasználva lehetőséget biztosítson a fiataloknak a vállalatspecifikus tudás elsajátítására, pl. nyári gyakorlatként. Az elmúlt időszak tanúbizonyságot tett afelől, hogy ennek megvan a haszna, hiszen a munkavállalók nagy százaléka így kezdte a HUNÉP-nél a pályafutását. A DSZC-vel, azon keresztül pedig a Péchy-vel közös duális képzést egy hosszas előkészítő munka előzte meg, amelynek köszönhetően idén 8 diákkal kezdi el a vállalat a munkát. Számukra a HUNÉP Zrt. egy elméleti szakképző központot, egy olyan tantermet alakított ki, ahol a gyakorlati munkákhoz kapcsolódó elméleti képzéseket tudják megtartani, felkészülve a projekthelyszínekre való látogatásokra, gyakorlati feladatokra. A vállalat szándéka, hogy később tovább bővítse ezt a tanulói létszámot.

Nagyné Pálinkás Anikó, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum intézményvezetője elsőként történelmi áttekintést adott az intézményről, elmondta, a Varga utcai épületben 1949 óta folyik építőipari technikus képzés, ahol a gazdaság igényeihez igazodva többször változtak mind az az oktatott szakmák, mind a tananyag. Jelenleg magasépítő; mélyépítő; útépítő, vasútépítő és -fenntartó; épületgépész; valamint faipari technikusi képzés tanulható az intézményben. Az iskolában nappali tagozaton 750 fő tanul, felnőttoktatásban jóval 100 felett van a létszám. Az intézményvezető úgy véli, a Péchyben oktatott szakmák időtállóak. Kiemelte, az építőiparban általában nehézkes a duális képzés megszervezése, hiszen a tanulóknak szerteágazó ismeretekkel kell rendelkeznie, amelyet nem minden vállalat tart saját kézben. Így különösen örömteli a Hunéppel közös duális képzés elindulása, 8 fővel. Ezek a tanulók szakképzési munkaszerződéssel, valós munkahelyi környezetben tanulhatnak.

Papp László polgármester beszédében kiemelte, egy város fejlődésének szempontjából óriási jelentősége van annak, hogy az építőipar milyen teljesítményt tud nyújtani. Úgy véli, Debrecen esetében az építőipar komoly lehetőségekkel rendelkezik, jelen pillanatban is, ha a város iparterületeit, ipari parkjait nézzük, több mint 1 millió négyzetméter üzem és munkahelyteremtő beruházás épül és jön létre ezekben a percekben is. Ehhez majd a következő hónapokban, években lakásépítési program is kapcsolódik majd. Ez jó lehetőséget, komoly perspektívát kínál az itt tanuló fiatalok számára. A városvezető úgy fogalmazott: két ikonikus szervezet lép frigyre a duális képzés kapcsán. Elmondta, a Debreceni Szakképzési Centrum a város egyik büszkesége, amely dinamikus fejlődési pályát fut be, nagyon népszerű és Kelet-Magyarország legmeghatározóbb szakképzési centruma. A másik szereplő pedig a HUNÉP Zrt., Kelet-Magyarország meghatározó magasépítő vállalata. A városvezető végezetül hozzátette: külön öröm és előremutató, hogy a fiúk mellett lányok is részt vesznek a most induló építőipari képzésben.

Forrás: https://www.dszc.hu/hirek/epitoipari-merfoeldko