Átadtuk a Sas utcai mélygarázst

  • 2024-03-07

2022. év tavaszán vette kezdetét a Sas utcai mélygarázs építkezése.

Az önkormányzat által kiírt felhívás szerint a beruházás tárgya egy 2127 négyzetméteres területen lévő 6971 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkező négyszintes, 207 parkolóhelyet tartalmazó mélygarázs létesítése volt.

A szomszédos Régi Városháza épületének állagmegóvására a teljes kivitelezés során különös tekintettel kellett figyelni, hiszen a Sas utcai épületszárny műemléki védettséggel bír. 

A projekt a legizgalmasabb kihívását a kezdeti fázisban tartalmazta, ugyanis résfalazást végeztünk egy speciális réselőgép segítségével, melynek köszönthetően 11 méterre a föld mélyére áshattunk.

Az építkezés ezen szakaszában betekintést nyerhettek a szemfüles járókelők is, ugyanis a Kossuth utca felőli átlátszó kerítésnek köszönhetően eléjük tárul a munkaterület.

Annak ellenére, hogy a mélygarázs építése nagy betontömeget eredményezett, a projekt teljesen zöld. 10 dupla töltőt helyeztünk fel, így akár 20 elektromos autót is lehet tölteni, a későbbiekben azonban ez bővülni fog, ugyanis 21 dupla töltőre alakítottuk ki a rendszert. Az elektromos járművek töltése miatt különleges biztonsági követelményeknek is meg kellett felelni. Ezen kívül nem csak az e-mobilitás miatt zöld a projekt: egy gyönyörű új parkkal is bővült Debrecen belvárosa, amelyet a mélygarázs felé létesítettünk és a Szent István park nevet kapta.

A Sas utcai mélygarázs a legmodernebb technológiai követelményeknek megfelelően készült. A Kossuth utca felőli feljáratnál lift is helyet kapott, továbbá teljes WIFI-lefedettséget is kialakítottak, így SimplePay applikáción keresztül egyszerűen ki lehet majd fizetni a parkolási és töltési díjakat.