Cégünk történetének egyik legnagyobb munkája a Csokonai Színház komplex felújítása

  • 2023-10-06

Cégünk az elmúlt 30 évben jelentősen hozzájárult Debrecen város arculatának építéséhez. A Csokonai Színház felújítása beillett az eddigi törekvéseink sorába, így egyértelmű volt, hogy jelentkezünk a közbeszerzési pályázatra.

Az elsődleges cél az volt, hogy színházszakmai koncepció mentén, a mai kor elvárásainak megfelelő előadások létrehozására alkalmas épületet adjunk át.  Világszínvonalú eszközökkel szereltük fel a színpadot: hang, fény és hatásvilágítás tekintetében. Az országban is egyedülálló színpadgépészeti berendezések kerültek a régi színpadtérbe.

A felújítás során az előcsarnok jelentős felújításon esett át. Az új lépcsőszerkezet a térben két oldalt lett kialakítva, új födémszerkezet épült, így kialakulhatott egy nagyvonalú, tágas és világos előcsarnok galériával.

A projekt kiemelten fontos része volt, hogy a székekből a színpadra való rálátás a lehető legoptimálisabb legyen a karzatokon a nézők számára. Több körös rálátásvizsgálatot végzett a megrendelő az üzemeltető és a tervező.

„Az épületet két részre lehet osztani, hiszen a vasfüggöny az elválasztja a nézőteret a színpadtértől és a színpad mögötti, kulisszák mögötti tértől. A nézőtér az a vendégek, a nézők számára megnyitott környezet, Ők ezzel a területtel találkoznak. Itt mindenütt az elmúlt 150 éves tradíciók és anyaghasználatok tükröződnek vissza kombinálva a mai kor lehetőségeivel. Azonban a színfalak mögött a csúcskategóriás színháztechnológia jelenik meg és egy modern köntösbe öltöztetve várja a színház az itt dolgozókat vissza és ad nekik teret arra, hogy a szakmai munkájukat, a felkészülésüket megfelelően el tudják végezni és ezután egy olyan előadás tudjon létrejönni, amely a nézők számára a legnagyobb élményt tudja nyújtani” – mondta Bakos Miklós vezérigazgató úr.

Vigh Tamás, projektvezető főmérnök így nyilatkozott a projektről:

„ Debrecen egyik jelképének alakításában vehettem részt. A színházfelújítást nagy érdeklődés övezte, ezért olyan embereknek mutathattam meg hol tartunk, akikkel másként jó eséllyel nem találkoztam volna. Sok munka van benne, de szép épület lett belőle. Az ünnepélyes megnyitó az a nap, amikor véglegesen lezárhatjuk, amikor látom, hogy minden úgy működik ahogy kell.
Az igazi ajándék pedig az, amit Szombathy Szabolcs kollégámmal szoktunk mondani a kisiskolás lányainknak, Emmának és Flórának: nektek építjük.”