Az idén 30 éves HUNÉP munkáját újabb neves nívódíjjal jutalmazta a szakma

  • 2021-05-25

A Hunép Zrt. idén ünnepli 30 éves jubileumát, nagy örömünkre pedig nemrég tizedik alkalommal vehettük át a legjobb generálkivitelezőnek járó Építőipari Nívódíjat, ezúttal a Debreceni Nemzetközi Iskola kivitelezéséért.

A Debrecen-Pallag területén fekvő intézmény nemcsak oktatási tevékenységében működik innovatív módon, de maga az épületkialakítás is egészen egyedi, s ennek megvalósításában a Hunép Zrt.-nek rendkívüli szerepe volt. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a BORD Építész Stúdió Kft. készítette el az iskola építési és kiviteli tervét, melynek megvalósítását a HUNÉP nyerte el. A cél egy egységes, az óvodától az érettségiig tartó, nemzetközi rendszerű képzésre alkalmas épületegyüttes létrehozása volt, amely külsejében is egyaránt megtestesíti azt az innovatív szemléletet, amelyet oktatási módszerében is képvisel. Az elrendezés különlegessége, hogy az idő múlásával a diákok az épületen belül szakaszosan haladnak az egységek között és végül a másik oldalon fejezik be tanulmányaikat.

A félkör alakzatba rendezett építészeti kialakítás egészen speciális megoldásokat kívánt. Ízléses, de nem hivalkodó, tartós igénybevételnek kitett, jól kezelhető és karbantartható, vagy könnyen cserélhető, javítható építési anyagokat építettek be. Az akusztikailag is átgondolt, természetes fénnyel megvilágított tantermek méhsejtszerűen érintkeznek, egymás felé nyitottak és átláthatók, de mégis az önálló csoportos képzés lehetőségét biztosítják. Az iskola épülete a legkorszerűbb, kreativitást fejlesztő és sportlétesítményeivel a magas szintű oktatás jövőbe mutató példája lehet.

 

Elképesztő iramú munka

A területet 2018 júniusában vette át a HUNÉP Zrt., s végig kiemelt figyelmet és hatalmas szervezőmunkát igényelt a projekt. A 7200 m2 alapterület és a különleges építészeti megoldások rendkívüli kihívást jelentettek. A terepszint felett „lebegő” kosárlabdapálya, a félig földbe süllyesztett tornaterem, a tagolt homlokzat, a hatalmas parkosított és térburkolatokkal átszőtt területek mind-mind nagy szakmai hozzáértést, magabiztos döntéseket és precíz munkavégzést kívántak.

Az építkezés a területen lévő, régi épületek bontásával kezdődött, ettől a pillanattól számítva 13 hónap alatt használatbavételi engedélyt kapott az épület. A rendkívül szoros határidő miatt a HUNÉP Zrt. saját határait kitolva valósította meg a projektet.

 

Ez a projekt bebizonyította, hogy kellő odaadással minden megvalósítható” – nyilatkozta Zsiros János projektvezető. Hagyományos technológiákat alkalmaztak, sok esetben azonban nem hagyományos helyekre. Így került például padlószőnyeg a falra vagy épp EPDM gumi burkolat a betonpadokra is. A projekt kitüntetett figyelmet és intézkedést igényelt, az épület az oktatási intézményekre vonatkozó jogszabályi előírásokat és a szabványokat maximálisan betartva készült. A kívül-belül modern épület alakjával és stílusával is az egységet jelképezi, melyben minden nyitott, mégis részekre tagolt, valamint jól tükrözi a nemzetközi trendeket és gondolkodásmódot. A belső terek tágassága és átláthatósága, az igények szerinti rugalmas alakíthatósága jó környezeti feltételeket nyújt az iskola pedagógiai programjának magas minőségű megvalósításához.

A Debreceni Nemzetközi Iskola kivitelezése egy nagy léptékű, innovatív kihívás volt a 30 éves HUNÉP Zrt. számára. A projekt – immáron a szakma által is elismert – kiemelkedő sikere bebizonyította, hogy cégünk nem kényelmesedett bele a három évtizedes tapasztalatba, sőt mindig képes megújulni, önmagának is egyre magasabbra emelni a lécet, majd meg is ugrani azt. Így tudott megvalósulni egy olyan újabb, rendkívüli létesítmény határidőre, pontosan a tervek szerint; amely a jövő nemzedékének fejlődéséhez járul hozzá, azzal a hittel és reménnyel, hogy a debreceni iskola padjai mögött a jövő sikeres építészeti szakemberei is ott ülnek majd.

 

Szerkesztő: Gál Orsolya