A Sas utcai mélygarázs több, mint munka, egy közös alkotás

  • 2022-12-12

Meglátogatott bennünket a HAON szerkesztősége, melynek során Zsiros János, cégünk projektvezető főmérnöke a következőket mondta el a folyamatban lévő munkálatokról: „a mélygarázs kialakításának elsődleges szempontja a járókelők és a környező épületek biztonságának megőrzése. Cégünk több mint 30 éve építi Debrecen városát, mindig a legnagyobb odafigyeléssel jártunk el. Szeretjük a várost és a szakmánk, s ezek azok a feladatok, amelyek ösztönöznek bennünket. Az épületeknek ugyanis lelkük van, különösen igaz erre a belvárosi környezetre. Ezen ikonikus épület melletti mélygarázs létrehozása különleges számunkra. Érezzük a felelősséget, ebből merítünk motivációt, hogy az elődökhöz méltó munkát végezzünk. A múltra alapozva, a jelen innovatív technológiáit használva összhangot teremtsünk. Minden ilyen projekt több mint munka, inkább közös alkotás.”

A Sas utca 2. szám alatti épület tetejére telepítettünk egy rendszert, ami a környező épületekre szerelt prizmák segítségével folyamatosan rögzíti a valós időben lekérdezett adatokat. Ezek az épületek süllyedését vizsgálják. Amikor mindegyik egyszerre mozdul el, úgy a rendszer felismeri, hogy a Sas utcai épület helyzete változott meg.

A résfalazási munkák elkészültek, jelenleg a vízzáró résfalak visszaépítése és a fejgerenda kialakítását végezzük a nyugati oldalon.

A résfalazás egy munkatér-elhatárolási folyamat annak érdekében, hogy a környező épületek ne szenvedjenek maradandó és statikai elváltozást. Résfalazási technikánk különlegessége, hogy vízzáró résfalat alkalmazunk, ami képes megfékezni a talajvíz mozgását, ezzel biztosítva a süllyedés elkerülését.

A megerősítést a földmunka követi: a felszín alatt elsőként 4 méterig termeljük ki a talajt, itt veszi kezdetét a régészeti feltárás. Az előzetes archeológiai dokumentáció ugyanis feltételezte, hogy valahol a Dósa nádor tér alatt található egy 15. századi ferences kolostornak az alapja. Friss információink szerint feltehetőleg máshol található maga az épület, azonban a temetkezési helyek és a kiegészítő épületek a mélygarázs környékére tehetők.

A munkálatok várhatóan 2023 őszére fejeződnek be. Az autók a Kossuth utca felől, a Sas utca 2. szám alatti épülettel párhuzamos rámpán lehajtva juthatnak majd el a föld alatti első szintre. Maga a mélygarázs eltolt szintű lesz, az egyik oldalán három, míg a másikon négy szinttel.

A 208 férőhelyes, négyszintes mélygarázsban szintenként ma már teljesen természetes módon hat mozgáskorlátozott-parkolóhely, illetve tíz környezetbarát, elektromos gépjármű töltéséhez szükséges állomás is helyet kap.

Forrás: az írás a haon.hu portálon megjelent cikk felhasználásával készült
Fotók: Czine Tamás
Szerkesztő: Orosz Júlia