Iskolát, óvodát avatott a miniszter Geszten

  • 2017-08-31

Ünnepélyes keretek között, Lázár János miniszter jelenlétében szerdán adták át Geszten az általános iskola vadonatúj épületét a tornateremmel együtt, valamint a községi óvodát, konyhát és étkezőt.

Jelentős, összességében több mint 1 milliárd forintos fejlesztés valósult meg a 800 lelkes Geszten, a főutcán, a Kossuth Lajos utcában. A sarkadi járásbeli településen az 1700-as évek óta nem épült közintézmény, eddig mind az intézmények eredetileg más funkciót betöltő épületben működtek.

A magyar kormány fejlesztése révén 800 millió forintból épült a helyi Arany János általános iskolának vadonatúj épület, benne nyolc tanteremmel és egyéb helyiségekkel, tornateremmel, így a Tisza-kastélyból kiköltöző diákok a következő tanévet ott kezdhetik meg. A kétcsoportos óvoda, a konyha és az étkező a közvetlen mellette lévő telken, az önkormányzat beruházásában, 300 millió forintból jöhetett létre.

Négymillió ember él vidéken, a magyar kormány feladata, küldetése mindenkinek lehetőséget teremteni, így a gesztieknek, a sarkadi járásbelieknek, a Békés megyeieknek egyaránt – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter fontosnak ítélte: az ország déli, keleti része is esélyt kaphasson, mivel az itt élők nem tehetnek arról, hogy a közel 100 éve kötött trianoni békediktátum miatt az ország közepéből a szélére kerültek. Ezt a vidéket Magyarország tartalékának nevezte.

Elmondta: hosszú évtizedeket követően Békéscsabát bekötik a gyorsforgalmi hálózatba, aminek köszönhetően több munkahelyet teremthetnek, egy 500 milliárd forintos projekt révén pedig összekötik a békési megyeszékhelyet Szegeddel és Debrecennel.

Lázár János gratulált a gesztieknek a két fejlesztéshez, a gyerekeknek és szüleiknek pedig azért, hogy kitartottak egy nehéz sorsú közösség mellett; megköszönte a türelmet. A pedagógusokról szólva hozzátette: egy pedagógus képessége, hozzáadott értéke egy olyan helyen mutatkozik meg igazán, ahol a szülők a mindennapi megélhetésért harcolnak. Úgy véli, a Békés megyei szakemberek különleges hivatást, küldetést vállaltak.

A magyar állam újrarendezte a dolgokat, minden a helyére került azt követően, hogy a második világháború után a kommunista rezsim elüldözte Gesztről azt a Tisza-családot – mondta dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, utalva arra, hogy a rezidenciából szellemi, oktatási és kulturális központ lesz. Kifejtette: emellett egy régi adósságot is törlesztett a magyar állam.

Ugyanis 2013-ban az általános és középiskolák állami fenntartásba kerültek az önkormányzatoktól, megjelent az állami szerep- és felelősségvállalás, igyekeztek mindenhol a minőségi munkához szakmailag és infrastrukturális tekintetben megteremteni a feltételeket. Emlékeztetett: az elmúlt években félezer intézmény újult meg, 38 milliárd forintból 82 projekt futott, tornatermek, tanuszodák épültek. Újabb, 80 milliárd forintos, félezer projektes fejlesztés van napirenden.

A Tisza-család tiszteletéből fakadó összetartó erőt emelte ki beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Óriási lehetőségnek nevezte a geszti fejlesztéseket, a Nagygyanté-Geszt közút korszerűsítését, a Tisza-kriptához vezető rész megújítását többek között. Hangsúlyozta: a település két kiváló államférfit adott az országnak Tisza Kálmán és Tisza István személyében, akik rendre Gesztre tértek haza. Úgy véli, Lázár János vigyázó tekintete ezt követően is Gesztre vetül majd.

Forrás: www.beol.hu