Nincsen olyan épülettípus, amit ne tudnánk megvalósítani

  • 2020-02-05

A Nemzetközi Iskolától az Innovációs Központig: tartalmas, sikeres évet teljesített a Hunép 2019-ben. Már 2020 januárjában látják, mit fognak csinálni az évben.

 

2018 áprilisában jelentették be a Hunép Zrt.-nél, hogy generációváltás lesz a cég vezetésében. Az akkori vezérigazgató, Szűcs Gyula bemutatta utódját is. A 2019-es évben már az új vezetéssel működött az építőipari cég, melynek munkáját többek között olyan projektek fémjelzik, mint a Debreceni Nemzetközi Iskola vagy új Nagyerdei Strand építése. A Hunép Zrt. új vezérigazgatója, Bakos Miklós a Debrecen Televízió Közügy című műsorának vendége volt.

A vezérigazgató elöljáróban elmondta, nagy kihívás volt számára az első teljes esztendő a vállalat élén, hiszen a Hunép nagyon komoly teljesítményt mutatott fel az elmúlt 30 évben. Bakos Miklós hozzátette: természetesen a váltás előkészítése már korábban elkezdődött. A kor követelményeinek megfelelően átvilágították a céget, és a 2019-es évet már az új felállásban, „finomra hangolt szervezettel” tudták elindítani. A maximális felkészültségre nagy szükség is volt, hiszen több átadásuk volt 2019-ben.

A Debreceni Nemzetközi Iskola felépítése után Dunaújvárosban uszodát újítottak fel kilenc hónap alatt, elkészült a Debreceni Egyetem teniszközpontja, a Trans-Sped számára építettek ipari csarnokot, továbbá a Vitesco Technologies üzemének befejezésén dolgoznak.

Bizonyították tehát ismét, hogy gyakorlatilag nincsen olyan épülettípus, amit ne tudnának megvalósítani.

– Az évindításkor precíz gazdasági tervet készítünk – hangsúlyozta a vezérigazgató. – Ezt persze meghatározza az előző év szerződéses állománya, a már látható, pályázható projektek és a mi szabad kapacitásunk. A költségoldalon pedig akár ezer soron vizsgáljuk, hogy az adott évben milyen kiadásaink lesznek. Ez egy gazdasági terv, amelynek pozitívnak kell lenni. Természetesen a legfontosabb feladatunk a meglévő és az új megrendelőink minőségi kiszolgálása.

Bakos Miklós a Bordás Péter csapata által tervezett Nemzetközi Iskola felépítésével kapcsolatban elmondta: nagy kihívás volt a munka műszaki értelemben és az épület egyedi jellege miatt is – ráadásul rövid idő állt rendelkezésre. De a vezérigazgató hozzátette: büszke lehet az elvégzett munkára, hiszen referenciaként is szolgálhat amiatt, hogy az országban egyedülálló oktatási koncepciót kiszolgáló létesítményről van szó. A vezérigazgató a jövőbe tekintve is optimista.

– Debrecent olyan spirál érte el, amit ki kell használni minden itt dolgozó gazdasági társaságnak! – mutatott rá Bakos Miklós. – Ebben nekünk is meg kell találni a helyünket.

A Hunép jelenleg folyamatban lévő munkái közül kétségtelenül a szintén Bordás-tervezésű, épülő új debreceni strandot kíséri a legnagyobb figyelem.

– Különleges feladat ez is, hiszen jelentősen eltér az eddigi vizes létesítményektől – mondta el a vezérigazgató. – Ezért többek között nagyon komoly szerkezetépítési feladatokat jelent. Kellenek az ilyen stílusú, jellegű épületek, még akkor is, ha nekünk, kivitelezőknek gyakran komoly fejtörést okoznak. Bízom benne, hogy a használói is pozitívan vélekednek majd.

Bakos Miklós az is elmondta, hogy a munka időarányosan halad, részükről nem lesz akadálya a májusi nyitásnak.

Segítség ehhez, hogy a mai technológiák, építőanyagok számára már kevesebb akadályt jelent a téli időszak, hiszen például sokkal rövidebbek a száradási idők. De szoftverek, applikációk, tabletek is gyorsítják a tervek helyszíni minőségellenőrzését, nyilvántartását.

A vezérigazgató arra is rámutatott: eredményes működésükhöz nagy szükségük van az alvállalkozói bázisukra. Partnerként kezelik ezeket a cégeket, többségükkel már hosszabb ideje dolgoznak együtt. Igyekeznek megtartani őket, hiszen tapasztalják ők is, hogy jelentős számú munkavállaló hiányzik a hazai építőiparból. Bakos Miklós úgy látja, egy-egy csapat általában 4-5 évig vállal külföldi munkát, mielőtt hazatérne. A kivitelezések munkadíjainak folyamatos növekedése pedig olyan mértékben növeli a költségeket, hogy az gyakorta ellehetetleníti egy projekt elindítását.

Ami pedig a közeljövőt jelenti, vár rájuk egy újabb egyetemi feladat, az Innovációs Központ – szintén Bordás-tervezés – felépítése. De borászatot is fognak építeni Tokaj környékén a Sauska számára, sőt debreceni szállodaépítés is lehetséges. Látják tehát már januárban nagyjából a 2020-as évük feladatait…

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Forrás: dehir.hu