Innovatív debreceni épület az innovációért

  • 2020-02-25

A HUNÉP Zrt. építi meg a Debreceni Egyetem jövőbe mutató Innovációs Központját.

 

Négy jelentkező közül a HUNÉP Zrt. nyerte meg azt a közbeszerzést, amit a Debreceni Egyetem UD TUTI Tudományos, Technológiai és Innovációs Park Kft. írt ki a DE Innovációs Központ megépítésére. Az impozáns épület Debrecenben, a Vezér utcai UD Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban épül fel.

 

Ötezer négyzetméteren…

 

„Az Innovációs Központ terveit a Nagyerdei Stadiont is megálmodó Bordás Péter cége, a BORD Építész Stúdió készítette. A több mint ötezer négyzetméter alapterületű, háromszintes létesítmény inkubációs tevékenységek végzésére alkalmas, oktatási és kutatási bázisként szolgáló, dolgozói közszolgáltatást nyújtó, projektmenedzsment és működtetéssel összefüggő, továbbá innovációs folyamatoknak ad majd teret” – ismertette az előttük álló izgalmas szakmai kihívás lényegét Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója, majd pedig egyfajta virtuális épületbejárásra invitált.

Elmondása szerint a központ alsó szintjén lesznek a laborok és a műhelyek, fölötte a közösségi innovációs „piactér” kap helyet, legfelül pedig irodákat alakítanak ki. Az épület mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot emelnek majd, melyek közül az egyikben a gépészet és a kerékpártárolók kapnak helyet.

„Polc a garázsban”

 

A tervezési koncepcióról Bordás Péter beszélt.

„Az innovációs központ terveit valójában egy gyerekkori élmény, a „polc a garázsban” motiválta. Az építészek a koncepció papírra vetése során jól szervezett polcot álmodtak meg, rajta számos dobozzal, amelyek mindegyike egy-egy érdekességet, találmányokat, műszereket rejt. Ilyennek képzelték el a leendő innovációs központot, ahol különböző start up cégek őrült tempóban, egymást váltva, helyet cserélve mozognak ezen a különleges polcon.

Mikor pedig az ember keres valamit, kinyit egy-egy dobozt és számtalan csodát talál benne.”

Forrás: dehir.hu