Épülhet a Debreceni Egyetem járműlabora és tesztpályája

  • 2023-09-06

Cégünk uniós, nyílt közbeszerzési eljárás keretében 2023.04.17-én nyertes ajánlattevőként került kihirdetésre a Debreceni Egyetem Járműlabor kialakítására kiírt pályázat keretében.

Az új létesítménnyel tovább bővül a felsőoktatási intézmény science parkja. A debreceni autóipari központ oktatási és innovációs fejlesztéseihez kapcsolódva járműlabort és mini tesztpályát építünk az egyetem tudományos, technológiai és innovációs parkjában.

Az épület 2700 négyzetméteren szolgálja ki az elméleti képzést.

Az intézményben járműlaborok, mechatronika- és robotikaképzésre hivatott labortermek, gépjármű szerelőműhelyek, illetve kisebb létszámú kurzusok megtartására alkalmas tantermek kapnak helyet. A komplexumban tesztpálya kerül kialakításra, valamint üzemanyag tárolására alkalmas tartályok is elhelyezésre kerülnek.

A több funkciós új oktató, kutató és fejlesztő laboratórium központi szerepet tölt majd be a térség járműipari beruházásaihoz kapcsolódó képzésfejlesztéseiben.

Az épület tömegformája alapvetően aszimmetrikus görögkereszt elrendezésű, ahol minden egyes szárny eltérő funkciócsoportot foglal magába. Az épület egy szintes, emelete csak az alapterület egy részére terjed ki. Fő tartószerkezete előregyártott vasbeton vázszerkezet, az egyes épületszárnyakat a földszint feletti födém sávjában egy acélszerkezetű előtető fogja össze.

A Debreceni Egyetemi Ipari Park jelenleg az ország egyetlen egyetemi ipari parkja, ahol a kutató-fejlesztő, szaktanácsadási, illetve szolgáltató tevékenység mellett az oktatás gyakorlati oldala is bemutatható, továbbá nemzetközi szinten is jelentős innovációs technológiai platform kialakítására ad lehetőséget.

A Vezér úti ipari parkban helyet kapó beruházás 4,41 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósuló beruházás, a tervek szerint 2024-re készül el.