A tenisz fellegvára lehet Debrecen – fotókkal

  • 2019-10-01

Debrecen – Teknősnek becézik a Debreceni Egyetem nemrég átadott teniszközpontját.

 

Az épület jóval több, mint teniszközpont, mint azt a neve is mutatja: Sportgazdasági-menedzsment és teniszközpont. A 860 milliós beruházást (melynek 69 százaléka az egyetem saját forrása, 31 százaléka pedig állami támogatás volt) a közbeszerzésen nyertes debreceni HUNÉP Zrt. és a szintén debreceni Globál Sport Kft. konzorciuma valósította meg az egyetem Böszörményi úti campusán.

Speciális funkciójú épületről lévén szó, a sportpálya-építésben profi és számos referenciával rendelkező Globál Sport. Kft.-vel pályáztunk a munka elvégzésére. Mi az építőipari, magasépítési tapasztalatunkat, ők pedig a sportpálya-építési jártasságukat hozták a közös projektbe, melynek megvalósulását külön mérnöki iroda felügyelte – mondta Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója, mielőtt egyfajta virtuális épületbejárásra invitált volna.

Az épület két fő részből áll: az első, fejépületi szekcióban három szinten oktatási (tantermek, irodák) és kiszolgáló helyiségek (öltöző, nézőtér, büfé) találhatók, a második szekcióban, magában

a teniszcsarnokban pedig négy szabványos méretű, kemény borítású teniszpályát alakítottak ki.

 

A teniszpályáknak helyet adó donga szerű csarnok egy fejépülethez kapcsolódik, innen a „teknős” becenév – egészítette ki kollégája szavait Molnár András, a Globál Sport Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Kihívást jelentett

A csarnoknál alkalmazott dongaszerkezet egy speciális szerkezet, ami manapság nem annyira elterjedt, de a tervező (KATERV) szerencsére bátran nyúlt hozzá. Ezt egy svájci cég fejlesztette ki, és az elmúlt években érte el vele azt a kivitelezési méretet, amibe egy ilyen létesítmény, illetve tevékenység már belefér. Olyan héjszerkezetről beszélünk, melynél a teljes csarnok keresztmetszete egy félkörív, és a héj statikai kialakítása önhordó szerkezetet eredményez – tudtuk meg a szakemberektől.

Hozzátették, hogy

ez az épület több, mint teniszcsarnok, ugyanis illeszkedik az egyetemnek abba a koncepciójába, hogy a sportot beemeli az intézmény oktatási rendszerébe. Itt sportmendzsment-oktatás is zajlik nem „csak” a klasszikus értelemben vett sporttevékenység.

Molnár András elmondta, hogy a kemény borítás eleve hiányzott eddig a debreceni teniszéletből.

A világ rangos teniszversenyeinek több mint a felét ma már ilyen borításon rendezik meg, ezért is hiánypótló a most átadott négy pálya. A kivitelezésnél először alkalmaztunk a szigeteléshez egy új építési anyagot, amit Debrecenben állítanak elő, és üveghabnak neveznek. A pályákat milliméter pontossággal kellett megépíteni, a borításnál pedig egy nemrégiben kifejlesztett (amerikai-holland kooprodukción alapuló) innovációt alkalmaztunk, ami profi szintű játékra is tökéletesen alkalmas, izom- és ízületkímélő, ugyanakkor rendkívül tartós megoldás – engedett betekintést a kulisszák mögé a Globál Sport Kft. ügyvezetője.

 

A konzorcium nagyon büszke az új referenciájára, a cégek vezetői bíznak abban, hogy rövidesen folytatása is lehet közös munkájuknak, hasonló különleges sportlétesítmények megvalósításával.

 

Forrás: dehir.hu