Megmutatjuk az Építőipari Nívódíj nyertes projektjeit

  • 2019-04-25

Az ágazat fő szervezeteiből álló Bíráló Bizottság tíz nívódíjat és két elismerő oklevelet osztott ki az ÉVOSZ idei gáláján.

 

Pénteken az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) budapesti évzáró ünnepségén kihirdették az Építőipari Nívódíj és a Lechner Ödön Díj 2018-as nyerteseit. Utóbbi díjak nyerteseit, valamint a gáláról készült részletes fotógalériát ez a cikkünk tartalmazza.

A hagyományoknak megfelelően az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását az ÉVOSZ további nyolc építőipari szervezettel együtt hirdette meg. Pályázni a legalább nettó 100 millió forint értékű, az idei évet megelőző év végéig használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel lehetett.

 

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

  • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,

  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,

  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége

  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

 

A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló Bíráló Bizottság nyolc kategóriában összesen tíz épületet részesített Építőipari Nívódíjban, kettő részére elismerő Oklevelet adott ki. Nem érkezett pályázat mezőgazdasági építmény, valamint környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában.

 

Az idei nívódíjakat Tolnay Tibor, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottság elnöke adta át az alábbi nyerteseknek.

Többlakásos lakóépület kategória:
Dóczy Park, 237 lakásos lakóépület – Debrecen
Építtető: DÓCZY Ingatlanfejlesztő Kft. (Debrecen)
Tervező: BORD Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: HUNÉP Universal Építőipari Zrt. (Debrecen)
Alvállalkozó: HAJDU-ALU Építőipari és Fémszerkezetgyártó Zrt. (Debrecen)
Alvállalkozó: MONOLIT-ÉPSZER Szolgáltató, Építőipari és Kereskedelmi Kft. (Debrecen)
Alvállalkozó: CSIKIZO Építőipari és Kereskedelmi Kft. (Debrecen)

 

Évek óta nem érkezett pályázat lakóépület kategóriában. Az idén díjazott, három tömbből álló nyolcszintes épületegyüttes a kivitelező saját beruházása. Debrecen kiemelkedő területén, a Nagyerdő szomszédságában extravagáns homlokzatával emblematikusan jelenik meg a létesítmény. Egy falu nagyságát kitevő lakásmennyiség épült itt fel anélkül, hogy az emberi lépték megsérült volna. Azon túl, hogy az épülettömbök zöld területeket, belső parkot és játszóteret fognak közre, az épületekre magukra is zöld tetőteraszok kerültek. A korszerű épületgépészettel felszerelt lakások alaprajzilag jól megfelelnek a funkcionális igényeknek, végső kialakításuk igazodott a vásárlói igényekhez. A kivitelezés színvonala példás, szépek a betonfelületek, jó minőségűek az alkalmazott anyagok. A gondos tervezés és kivitelezés együtt emelték az épület értékét.

 

A teljes cikk az alábbi linken olvasható: https://magyarepitok.hu/aktualis/2018/12/ez-a-12-epitmeny-nyerte-az-idei-epitoipari-nivodijakat